ialovenionline
copacii Ialoveni scaled

Opinii// Să înceapă numărătoarea inversă a zilelor de trai, care le-au mai rămas acestor copaci

18 februarie 2021
906 vizualizări

Au mai rămas trei copaci în picioare aici. Văd că deja au început ai „curăți” și dosesc crengile să nu le observe lumea. Așa a fost și cu ceilalți. Întâi crengi tăiate, apoi în câteva nopți au dispărut toți.

Faptul de a obține de la „organele competente” un document că un copac este bolnav, uscat, „mulți bani nu trebuie”. Și-i taie într-o veselie, tot conform legii, cu acte în regulă. 

Că na, le încurcă la vizibilitatea construcțiilor, blocurile și vitrinelor.

Compania, care a construit clădirea magazinului Linella, a primit permisiune pentru a defrișa anumiți copaci. Dar au hăcuit la stânga și la dreapta tot cea le-a stat în cale. Cu decizie la mână de la Consiliul orășenesc Ialoveni, votată de consilieri (interesant câți consilieri au urmărit cum este executată, respectată). Decizie în care scrie una, iar pe teren e cu totul altceva.

Perfect. Betonați tot orașul și vara o să ne prăjim toți pe betoane și „plitcă”. Faptul că pe alocuri mai sunt plantați niște puieți, unii care se usucă în câteva zile, nu dă la nimeni niciun drept să lichideze copacii maturi, care au crescut zeci de ani.

Eu am văzut că tăie ca-n curechi copacii în această regiune, în ultimele luni, dar n-am mai publicat nimic. Am vrut să văd chiar până unde merge nesimțirea și lipsa de viziune. Și văd că a mers „departe”.

Vara însă, toți caută umbră și răcoare. Inclusiv și șoferii, care caută un loc mai sub copaci, mai la umbră undeva, să-și parcheze mașina.

În ultimii ani în Ialoveni au fost măcelăriți atâția copaci teferi, cât n-au fost tăiați, probabil, că în ultimii 30 de ani. Arbori care mai puteau oferi aer curat și umbră oamenilor încă mult timp înainte.

Iar viziune de integra copacii existenți și spațiul verde în noile construcții și amenajări – nici urmă!


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările