ialovenionline
277307942 5103332693037591 7233607278369680258 n

Sancțiuni mai dure pentru cei ce provoacă incendii de vegetație

25 martie 2022
547 vizualizări

În ultimele 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au lichidat 341 focare de ardere în mai multe localități din țară. Incendii de vegetație au fost raportate și în raionul Ialoveni, unele din ele au fost stinse de comunitate altele cu intervenția pompierilor. Tot în acest context, Președinta țării Maia Sandu solicită Parlamentului să introducă în regim de urgență sancțiuni mult mai dure pentru acest gen de infracțiuni.

Președinta Maia Sandu propune Parlamentului să instituie pedepse mai dure celor care recurg la aceste incendieri. „ Moldova se sufocă în fum, iar această practică de-a dreptul criminală poluează mediul, produce pagube materiale și face victime.Toate aceste incendii, care distrug sute de hectare de terenuri și de pădure, și care amenință mai multe localități, au fost provocate de oameni. Solicit Parlamentului să introducă în regim de urgență sancțiuni mult mai dure pentru acest gen de infracțiuni și privarea de ajutor de stat a agenților economici care se fac vinovați de provocarea incendiilor de vegetație.

Și în raionul Ialoveni au ars ieri mai multe hectare de vegetație. Potrivit unui comunicat emis de IGSU „În ultimile 24 de ore în raionul Ialoveni pompierii au stins 100 de ha de vegetație în preajma satului Molești”.  Alte incendii au fost stinse de localnici și administrația locală. Bunăoară, în localitatea Văsieni,Primarul satului Văsieni, Sergiu Candu a intervenit ieri la stingerea a două incendii în localitate. Acesta a reușit să mobilizeze cetățenii și să stingă incendiile. „Da, știu, sunt primar, astăzi am auzit asta cred o sută de ori! Este așa, sunt la lucru, pompier, paznic, psiholog, drumar și multe alte frumoase profesii! Nu, nu mă plâng, îmi pare, doar, rău că în frumosul nostru sat este atâta indiferență, răutate și invidie!”, a scris Primarul pe o rețea de socializare.

277297376 5103332473037613 1441739529267241543 n

 În contextul prevenirii incendiilor cu caracter natural Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat populația despre riscul nerespectării regulilor antiincendiare în condiții de umiditate redusă și vânt. Focarele de ardere se pot extinde cu repeziciune și se pot transforma în incendii de proporții, afectând spații forestiere, terenuri agricole, precum și sectorul locativ. Pompierii îndeamnă cetățenii să nu aprindă gunoiul, vegetația uscată, dar și să fie foarte prudenți la utilizarea focului deschis. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze la Serviciul 112.

Conform datelor IGSU al MAI, pe parcursul zilei de ieri focarele de ardere înregistrate în Republica Moldova au mistuit 6055 ha de teren, iar de la începutul anului  2022 17127 ha.

Sursă foto: Sergiu Candu


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările