ialovenionline
img 5977

„Sărbătoare pentru întregul sat”. Mii de oameni s-au adunat azi la Ruseștii Noi pentru a se delecta cu vărzări și cireșe

18 iunie 2023
877 vizualizări

Comuna Ruseștii Noi este astăzi gazda Festivalului Cireșelor și Vărzărilor, un festival aflat la cea de-a XI-a ediție. Oameni din localitate, dar și din împrejurimi, au venit să se delecteze cu bucate tradiționale cu cireșe și vărzare, să asculte muzică bună și să petreacă timpul frumos.

Primara de Ruseștii Noi, Valentina Meșină, spune că acest festival este deja o carte de vizită a comunei: „Emoții de fericire am pentru  că vedem lume multă și frumoasă aici, la Ruseștii Noi. Este cartea de vizită a comunei Ruseștii Noi – Festivalul Cireșilor și Vărzărilor, la ediția a XI-a. Un festival cu tradiție. Gospodinele au  cele mai bune rețete de vărzări, coapte pe vatră, pe Frunze de hrean, frunză de viță de vie, făină de porumb, ca să ne delectăm cu toții. Mai sunt, dar ca la Ruseștii Noi, cireșari milenari sunt cei mai cei. Avem oaspeți din România, din Bercheșești  (Suceava), Domnești (Ilfov), Păulești (Prahova)  – comune înfrățite și cu care urmează să ne înfrățim. Sunt alături de noi la fiecare eveniment pentru că avem o colaborare frumoasă și ne mândrim”.

Printre participanți am zărit și primarul de Văsieni, primarul de Nimoreni, viceprimarul de Ialoveni.

„Republica Moldova are unul din cele mai importante produse pe care le poate livra: cultura. Este important să promovăm cultura indiferent  de localitate și nu trebuie să ne limităm la hotare administrative. Trebuie să promovăm cultura  căci cultura este arma noastră în dezrădăcinarea indiferenței  și pasivității oamenilor. Orice manifestare culturală trebuie să fie acompaniată de oameni frumoși, toți trebuie să contribuim la asta”, ne-a spus Sergiu Candu, primarul localității Văsieni, raionul Ialoveni.

„Sunt prezent aici la invitația doamnei primar, în calitate de primar de Nimoreni și a Asociației Primarilor din Ialoveni. Suntem bucuroși să ne aflăm aici. Cee ace vedem este foarte frumos, foarte bine pregătit și organizat. Toată lumea de aici este fericită, împăcată și mă bucur că cei care ies de aici ies și cu mâinile pline: cu cireșe, cu vărzare, alte fructe și cu voie bună”, spune primarul de Nimoreni, Andrei Covali.

„Vărzările s-au vândut ca și pâinea caldă. Asta demonstrează încă o dată că suntem un popor iubitor de produse autentice și gustoase. Este un eveniment frumos, vremea ține cu noi, deși meteorologii au transmis vreme ploioasă, dar vedem că avem toate condițiile pentru a petrece cu voie bună. Felicitări autorităților locale din Ruseștii Noi”, a spus viceprimara orașului Ialoveni, Lucia Mîra.

De asemenea, ruseștenii au declarat că organizarea acestui festival este o mândrie pentru ei, dar și o oportunitate de a-și demonstra priceperea în pregătirea vărzărilor.

„E o sărbătoare mare pentru noi, pentru întregul sat. Majoritatea cetățenilor se ocupă cu pământul, care e foarte bogat. Noi ne mândrim cu asta, oamenii muncesc. An de an ne bucurăm de această sărbătoare. Mulțumim și fostului primar Pavel Codreanu, pentru că 11 ani în urmă a dat startul acestui Festival. Mulțumim și actualului primar, pentru că organizează și dă continuitate acestui eveniment, la care participăm cu drag” ne-a spus o reprezentantă a Asociației Oamenilor în Etate.

„Este un festival care promovează tradiția și frumusețea satului. Oamenii sunt gospodari și au această capacitate de a face vărzare. Eu nu sunt originară de aici, sunt căsătorită aici. La noi în părțile Căușeniului nu sunt așa plăcinte. Eu prima oară am gustat vărzări aici, în Rusești. Este un sat frumos, cu  oameni frumoși care știu să păstreze obiceiurile”, spune Mariana, profesoară la liceul din Ruseștii Noi.

În fiecare an suntem prezenți la acest festival, pentru a familiariza copiii cu tradițiile și cultura noastră. Susținem totodată ansamblul nostru folcloric, și, bineînțeles, am venit să gustăm din bucatele gospodinelor”, spune Larisa Popov din Mileștii Mici.

27d5ccd9 2140 49e7 be6c 2b7f4ecbc2df
89800175 0555 4616 b39a b287cb56946e
img 5832
img 5790

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările