ialovenionline
308454589 174995815073238 9116441885052912807 n

Satul Cărbuna – în căutarea heraldicii. Doritorii pot trimite schițe

26 mai 2023
522 vizualizări

Primăria satului Cărbuna a lansat un concurs de elaborare a heraldicii satului Cărbuna. Astfel, autoritățile solicită ajutorul localnicilor, dar și a altor persoane interesate, pentru a veni cu propuneri de schiță, acestea urmând a fi trimise la adresa electronică a Primăriei – [email protected].

„Nu s-a ocupat de asta nimeni până acum. M-am gândit că de ce toate satele au drapele și heraldica, dar noi de ce nu am avea? Știu că e târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată”, spune primarul localității, Constantin Cecoi.

Întrebat care este termenul limită de depunere a schițelor, primarul spune că totul depinde de câte oferte vor fi: „Ne gândim să așteptăm măcar o lună, dar poate și două-trei, în funcție de ce vom aveam. Heraldica va fi aprobată de Comisia Națională de Heraldică, ca să nu se suprapună cu altă heraldică, apoi va fi aprobată prin Consiliul Local al satului Cărbuna”.

Unica condiție pentru viitoarea heraldică este ca aceasta să corespundă tradițiilor legendelor satului Cărbuna: „Legenda satului spune că niște ciobeni s-au așezat pe asemănatul dacic, încă prin anii 1600 și au făcut cărbuni din lemn. Mai avem comoara de la Cărbuna, – un tezaur național găsit aici, și ar fi bine pe heraldică să fie cumva și ceva din obiectele care au fost găsite. Sunt peste 800 de obiecte. S-au găsit topoare de cupru, plăci și brățări spiralate, mărgele, figurine antropomorfe; topoare și mărgele din marmură și piatră colorate, o amuletă din dinte uman, o figurină feminină din os, mărgele și plăci decorative din cochilii de mare. Scopul ritual al unor obiecte sugerează că proprietarul comorii a fost un lider tribal și preot.

Mai mult de jumătate dintre ele au fost realizate din cel mai vechi metal cunoscut omenirii – cupru. Un număr foarte mare de bijuterii: tot felul de plăci, plăci cusute, brățări spiralate, mărgele colier etc. Figurinele antropomorfe cu pandantiv sunt în mod clar de natură cultă, topoare de cupru. În plus, mai mult de două sute de ornamente din scoici de mare, mai mult de o sută de obiecte din os, mai mult de două duzini de produse din piatră și marmură (inclusiv două topoare fin lucrate din ardezie și marmură).

Comoara a fost cea mai bogată, importanța ei pentru știința modernă pur și simplu nu poate fi supraestimată. Mai mult decât atât, în timpul secolului XX, multe monumente ale culturii tripoliană au fost excavate, dar un astfel de număr și compoziție de artefacte într-un singur complex nu a mai fost găsit.”

Deocamdată, pentru persoana care va oferi viitoarea heraldică a satului Cărbuna nu se prevede vreun premiu: „Premiul vedem, dar cel mai mare premiu este că omul va fi autor al heraldicii”, mai spune primarul.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările