ialovenionline
voluntariat

Se inițiază consultări publice pentru o nouă lege a voluntariatului

8 iulie 2024
135 vizualizări

Ministerul Educației și Cercetării anunță inițierea procesului de consultare publică a proiectului de Lege a voluntariatului. Până la data de 20 iulie, toți cetățenii pot veni cu recomandări la conținutul unei noi legi a voluntariatului.

Proiectul de lege își propune să stimuleze și mai mult tinerii să practice voluntariatul și să asigure cadrul legal pentru desfășurarea și recunoașterea voluntariatului.

Noul proiect de lege recunoaște inclusiv voluntariatul informal care prevede implicarea voluntarilor în realizarea de activități, evenimente, acțiuni sau campanii în afara unui cadru sau program de voluntariat instituționalizat. 

Se propune noțiunea de voluntariat corporativ care prevede că angajatorul va permite angajaților proprii să își ofere voluntar timpul și abilitățile pentru a sprijini proiecte comunitare, organizații non-profit și diverse cauze sociale.

De asemenea, în document se menționează și despre voluntariatul internațional prin care statul va asigura cadrul legal pentru desfăşurarea şi recunoaşterea voluntariatului deopotrivă pentru cetăţenii moldoveni şi cei străini, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi pe teritoriul altor state, în conformitate cu convenţiile şi programele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

În scopul recunoașterii contribuției voluntarilor la îmbunătățirea calității vieții, dezvoltarea și consolidarea relațiilor sociale, precum și crearea comunităților și societății bazate pe valori, în Republica Moldova se vor organiza activități dedicate celebrării Zilei Internaționale a Voluntarilor în data de 5 decembrie. 

Conform măsurilor Guvernului pentru stimularea voluntariatului, instituțiile gazdă vor putea primi scutiri și înlesniri de taxe.

De menționat este că s-au păstrat prevederile vechi prin care voluntariatul poate fi considerat de angajator ca experiență de muncă. Voluntariatul efectuat de studenți pentru dezvoltarea aptitudinilor și experienței profesionale va putea fi considerat practică de inițiere sau practică de licență. Condiția este ca acesta să constituie cel puțin 40 de ore.

Conform măsurilor Guvernului pentru stimularea voluntariatului, instituțiile gazdă vor putea primi scutiri și înlesniri de taxe.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările