Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, în vizită la agenții economici din raionul Ialoveni
Agenții economici din domeniul agricol din localitățile raionului Ialoveni au avut o întrunire cu Vasile Șarban, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Întrunirea a avut loc la data de 18 mai în sala de ședințe a Consiliului raional Ialoveni. De asemenea, oficialii ministerului au întreprins vizite în teritoriu.
Vasile ȘARBAN: „Cooperarea între agricultori este vitală pentru consolidarea volumelor, omogenizarea și formarea loturilor, precum și pentru diminuarea costurilor. Infrastructura de post-recoltare necesită investiții consistente, iar un mic producător nu și le poate permite de unul singur. Grupul de producători agricoli a fost apreciat pentru performanțele obținute, care au demonstrat că asocierea generează doar beneficii”.
Potrivit unui comunicat al Consiliului raional, agenții economici au înaintat multiple întrebări din domeniul financiar, funciar, produselor de uz fitosanitar, folosirii apelor pentru irigare, certificării strugurilor și fructelor etc, la care oficialul a oferit răspunsuri de rezolvare și implementare.
De asemenea, oficialii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Economie a Consiliului raional Ialoveni au efectuat mai multe vizite în teritoriu la agenții economici.
Vizita a început la SRL ,,Dadu Farm”, din s. Malcoci, care gestionează o plantație pomicolă modernă pe o suprafață de 10 hectare. Pe parcursul vizitei a fost examinată starea de vegetație a plantației pomicole întru identificarea potențialului de producere și de export în sezonul 2023.
Oficialii au vizitat Cooperativa de Întreprinzători „VED MAR AGRO”, care gestionează peste 10 ha de plantații viticole de masă de tip ,,Pergola”, deține un depozit frigorific și o linie de sortare, unde anual sunt depozitați și condiționați circa 2000 tone de struguri. Ulterior, cantitatea este exportată atât pe piețele din estul țării, cât și pe cele din Uniunea Europeană.
De asemenea, a fost vizitată Gospodăria Țărănească „Bivol Rodica Luca” din satul Costești, conducător Bivol Rodica, care gestionează o suprafață de sere 0, 224 ha, în care au fost plantate roșii, hibrizi timpurii cu creștere nedeterminată Ciciu F1 și Monistela Roza F1, pretabile pentru ciclul 1 și 2 de cultură, care la moment se află în faza de creștere intensivă, înflorire și au o vigoare bună de creștere. Densitatea plantelor este de 2,8-3,5 plante la metru. Înainte de înflorire a fost efectuată copilirea, au fost aplicați stimulatori foliari de creștere pentru culturile legumicule, precum și îngrășăminte organice. Plantele sunt sănătoase, regulat se efectuează lucrări profilactice contra bolilor și vătămătorilor cu preparate înregistrate.