ialovenionline
ruslan popov retinut

Șeful adjunct suspendat al Procuraturii Generale reținut, iar la domiciliul acestuia din Mileștii Mici s-au făcut percheziții

9 octombrie 2021
588 vizualizări

Ruslan Popov, șeful adjunct al Procuraturii Generale suspendat, a fost reținut în această dimineață de către procurorii anticorupție și ofițerii SIS, în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită. Tot, astăzi, ofițerii SIS și procurorii au efectuat percheziții dis-de-dimineață la domiciliul lui Popov din localitatea Mileștii Mici, raionul Ialoveni.

Acum trei zile Ruslan Popov a fost suspendat din funcția de șef adjunct al PG, după ce procurorul anticorupție, Victor Furtună, a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. 

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ) a publicat anul trecut două anchete despre averea lui Ruslan Popov și afacerea pe care ar gestiona-o procurorul general adjunct suspendat, dar care este înscrisă pe numele tatălui său, care este pensionar. Ancheta despre averea lui Ruslan Popov menționa despre casa cu trei niveluri, evaluată de experți la cel puțin două milioane de lei, pe care omul legii a trecut-o în declarația de avere și interese personale la prețul de 111.000 de lei.

De asemenea, în anchetă se mai arăta că, în 2014, Popov le-a donat socrilor un teren pe care aceștia și-ar fi construit în scurt timp un imobil de peste 160 de metri pătrați. În declarația de avere pentru 2018, Ruslan Popov a declarat că, în 2014, a împrumutat de la socrul său 10.000 de euro, iar peste doi ani, 50.000 de euro de la soacra sa, datorii pe care s-a obligat să le achite timp de 20 de ani. Doar că, Ion Oprea, a decedat câțiva ani în urmă.

După acea investigație jurnalistică, Procuratura Generală a venit cu o reacție. A emis un comunicat de presă în care se arăta că Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit și automobilelor Hyundai Santa Fe, nu-i aparțin lui, ci părinților, împreună cu familia fratelui său, anumite contribuții având și socrii săi. Pentru că Ruslan Popov insista că averea sa se datorează socrilor originari din satul Utkonosovka, raionul Ismail, din Ucraina, reporterii CIJ au fost în localitatea respectivă unde au constatat că aceștia au dus un trai modest.

Procurorul general pe atunci, Alexandr Stoianoglo, a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice averea adjunctului său, pentru a evita „tălmăciri eronate și aberații”. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, procurorul general (actualmente suspendat și reținut) a luat această decizie chiar la solicitarea lui Ruslan Popov.

De partea cealaltă, reprezentanții ANI precizau că inspectorii de integritate au început verificarea averii lui Ruslan Popov, cu aproape trei săptămâni înainte de solicitarea procurorului general, după ce a fost sesizată către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. Până la moment, ANI nu a finisat verificările pe dosarul dat.

Ulterior, Ruslan Popov a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova pentru lezarea onoarei și demnității.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările