
Statul român i-a anulat buletinul președintelui Partidului pro-rus „Șansă”, Alexei Lungu, suspectat de finanțare ilegală din Rusia
Autoritățile române i-au anulat buletinul româneasc a lui Alexei Lungu, cetățean român și lider al Partidului „Șansă” – o formațiune afiliată intereselor rusești și controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Potrivit unor surse citate de G4Media.ro, măsura a fost luată în urma unor verificări ale Ministerului Afacerilor Interne, care au arătat că Lungu figura cu domiciliul într-un imobil folosit fictiv de sute de moldoveni pentru obținerea documentelor românești.
Alexei Lungu (41 de ani), fost jurnalist la Sputnik Moldova și colaborator al holdingului media rusesc Rossiya Segodnya, a fost informat despre anularea buletinului la începutul lunii mai 2025, chiar pe Aeroportul din Iași, în momentul în care urma să se îmbarce spre Istanbul. Acesta a declarat că a fost oprit de un polițist de frontieră și un presupus ofițer SRI, care l-au informat că documentul i-a fost anulat pe 25 aprilie, fără a i se oferi și un motiv oficial.
„Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios. Nu înțeleg cum de am putut trece anterior prin Vama Sculeni sau alte puncte de control”, a declarat Lungu, adăugând că a depus o plângere penală la Parchetul Militar din Iași pentru presupuse abuzuri comise de autoritățile române la o percheziție efectuată în 2023.
În pofida anulării buletinului, Lungu deține în continuare cetățenia română, obținută prin redobândire, în baza legii care permite acordarea acesteia cetățenilor moldoveni cu ascendență românească. Anchetatorii români au descoperit, însă, că Lungu figura la o adresă-fantomă dintr-un sat din din România, folosită de sute de alte persoane, ceea ce a dus la declanșarea procedurii de anulare a actului de identitate. Practica utilizării adreselor fictive este una cunoscută și frecvent sancționată de autorități în ultimii ani.
Anunțul vine în contextul în care autoritățile moldovene îl suspectează pe Alexei Lungu de implicare în finanțarea ilegală a partidului său cu bani proveniți din Federația Rusă. În martie 2025, Centrul Național Anticorupție i-a comunicat oficial calitatea de suspect într-o cauză penală privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice. Lungu neagă acuzațiile și susține că este victima unei campanii politice orchestrate de guvernarea pro-europeană de la Chișinău.
Potrivit mai multor rapoarte ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Lungu și Partidul „Șansă” ar fi implicați într-un amplu plan de destabilizare orchestrat de la Moscova, printr-un centru de comandă coordonat de Ilan Șor, aflat în exil în Rusia. Documentele SIS detaliază metodele de propagandă, influență și recrutare utilizate de rețeaua Șor, inclusiv trimiterea de tineri moldoveni în tabere de instruire în Rusia și Bosnia, unde aceștia ar fi fost antrenați pentru acțiuni violente și destabilizatoare.
Lungu a ajuns lider al Partidului „Șansă” în 2023, după interzicerea Partidului ȘOR de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, pe motiv că „a pus în pericol suveranitatea și ordinea constituțională a statului”. Înainte de cariera politică, el a lucrat timp de un deceniu în presa afiliată oligarhului Vladimir Plahotniuc, iar ulterior în media controlată de Kremlin. După expulzarea șefului Sputnik Moldova din țară, Lungu a continuat activitatea în cadrul unor structuri apropiate de Igor Dodon și Ilan Șor.
În ultima perioadă, Lungu și apropiații săi au promovat deschis mesaje pro-Kremlin, criticând guvernarea pro-europeană de la Chișinău și exprimând sprijin pentru politicieni eurosceptici din România, precum George Simion și Călin Georgescu. De Ziua Apărătorului Patriei în Rusia, în februarie 2025, Lungu a elogiat armata sovietică, declarând că Moldova ar trebui să fie mândră că a făcut parte din URSS, „un stat mare-mare”.
Statul român nu a comentat public anularea documentului de identitate al lui Lungu, dar sursele citate de G4Media susțin că decizia a fost luată în urma unui cumul de factori, printre care suspiciunile de securitate și folosirea abuzivă a facilităților legale acordate cetățenilor moldoveni. Ancheta autorităților moldovene continuă, iar numele lui Lungu rămâne asociat cu una dintre cele mai ample rețele de influență rusească din regiune.