ialovenionline
ajutor sua blinken

SUA oferă R. Moldova 135 milioane de dolari pentru reforma justiției și securitatea energetică. Blinken: Vă vom ajuta să rezistați la presiunile Rusiei

29 mai 2024
215 vizualizări

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a venit la Chișinău cu un pachet robust de sprijin pentru Republica Moldova. Oficialul american a anunțat că Washingtonul va oferi încă 50 de milioane de dolari pentru a susține eforturile guvernării de a curăța sistemul justiției și va aloca, prin intermediul USAID, 85 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice, cu accent pe energia regenerabilă.

Antony Blinken a lăudat acțiunile guvernării și președintelui Maia Sandu în avansarea R. Moldova pe calea aderării la UE și crearea unui viitor mai bun pentru cetățenii săi. Oficialul american a evocat dezvoltarea fără precedent a relațiilor dintre R. Moldova și SUA, subliniind că, în curând vor fi încheiate negocierile pentru construirea unui nou sediu al Ambasadei americane la Chișinău, care va reprezenta un simbol al profunzimii acestor relații.

Vreau să subliniez acest angajament foarte puternic pentru democrație pe care și l-a asumat R. Moldova, care se află în fața unei campanii de interferență rusească, care folosește grupări criminale, fabrică proteste și organizează destabilizări, dar vedem o rezistență extraordinară. SUA folosesc sancțiuni împotriva celor care încearcă să submineze democrația R. Moldova și oferim sprijinul necesar ca să avansați. Din 2022, SUA a alocat 774 milioane de dolari pentru a consolida reziliența voastră în fața ingerințelor ruse, a declarat Blinken.

Potrivit lui, SUA susține Chișinăul în angajamentul său de a curăța sistemul judiciar, iar Casa Albă lucrează împreună cu Congresul american pentru a oferi R. Moldova încă 50 de milioane de dolari pentru a spori aceste eforturi. 

Acești bani vor consolida capacitatea R. Moldova de a rezista la presiunile Rusiei. Dorim să conlucrăm pentru a consolida economia și securitatea energetică a R. Moldova, cu accent pe folosirea surselor regenerabile de energie. Am oferit în ultimii ani 110 milioane de dolari în calitate de sprijin bugetar direct pentru a compensa prețul mai mare al energiei electrice. Vreau să anunț o investiție de 85 de milioane de dolari din fondul de 300 de milioane derulat de USAID pentru sporirea securității energetice a R. Moldova. Din acești bani vor fi achiziționate baterii, vor fi construite linii de înaltă tensiune, a notat Blinken.

Secretarul de Stat al SUA a subliniat că Washingtonul va aloca finanțări și pentru a dezvolta sectoarele agriculturii și IT din R. Moldova. La final, Blinken a ținut să mulțumească R. Moldova pentru tot suportul oferit Ucrainei și refugiaților ucraineni și a adus angajamentul președintelui Biden de a susține Chișinăul.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările