ialovenionline
Tatiana Seul

Tatiana Seul nu a fost înregistrată în cursa electorală pentru funcția de primar de Ialoveni

19 octombrie 2023
577 vizualizări

Tatiana Seul, o tânără antreprenoare din orașul Ialoveni, care intenționa să candideze independent la funcția de primar al orașului Ialoveni, nu a fost înregistrată în cursa electorală. Motivul – nu a prezentat numărul necesar de semnături ale susținătorilor. Aceasta a contestat în instanța de judecată decizia Consiliului Electoral de circumscripție electorală Ialoveni (CECE), iar prima instanță a menținut decizia de neînregistrare a acesteia în calitate de candidat. Tatiana Seul spune că va contesta decizia și la Curtea de Apel Chișinău.

Deși nu a reușit să fie înregistrată ca și candidat la funcția de primar de Ialoveni, Tatiana Seul va candida independent, la 5 noiembrie 2023, pentru un loc în Consiliul orășenesc Ialoveni.

Ce ține de neadmiterea sa în cursa electorală pentru funcția de primar, Tatiana Seul spune că a fost dusă în eroare de la bun început.

„Eu m-am adresat la Primărie și am întrebat de ce este nevoie pentru a mă înregistra în cursa electorală. De la CECE m-au informat că am nevoie de 150 de semnături. Mi-au dat 5 liste a câte 30 de semnături. Adică fix 150 de semnături. Am colectat semnăturile și am depus dosarul. La data de 11 octombrie, la ora 16:45, m-au telefonat să vin să fac cunoștință cu hotărârea CECE, conform căreia nu am fost acceptată în calitate de candidat.

Mi s-a adus la cunoștință că 26 de semnături au fost declarate nevalabile. Mi s-a spus că unele date erau eronate, adică o cifră greșită sau ceva de genul ăsta, alte persoane nu aveau viza de reședință în Ialoveni. Am vrut să fac cunoștință cu dosarul, să văd care anume semnături nu au fost valabile și am avut parte de un comportament total neadecvat din partea președintelui CECE”, povestește Tatiana Seul.

Aspiranta la funcția de primar spune că a contestat hotărârea la CECE de nivelul doi (Consiliul Raional), iar în cadrul examinării contestației i s-a spus că, chiar dacă cele 26 de semnături erau declarate valabile, „oricum nu erau suficiente semnături pentru a trece pragul”, întrucât pentru înregistrarea în cursa electorală sunt necesare 156 de semnături.

„La ședința de la CECE de nivel raional, mi s-a spus că numărul total de populație cu drept de vot în orașul Ialoveni este de peste 15.600, respectiv, e nevoie de 156 de semnături, nu 150. Am întrebat de ce nu mi s-au dat liste suplimentare și mi s-a spus că trebuia să cer. Cei de la CECE nici măcar numărul minim de liste nu mi-au dat. Pentru 156 de semnături trebuiau minim 6 liste a câte 30 de semnături. Ei mi-au dat doar 5. Eu nu trebuia să solicit liste suplimentare, ei trebuiau să îmi dea minimul necesar.

Pe lângă faptul că am contestat hotărârea CECE, eu am depus și o plângere pe acțiunile și comportamentul domnului Bogos, președintele CECE Ialoveni. Această plângere va fi examinată la CECE de nivel raional.

Eu nu știu dacă ce s-a întâmplat a fost cu rea intenție sau nu, dar știu că a fost o mică potlogărie, dacă pot să îi spun așa. Dar eu voi merge și la Curtea de Apel, deși mai mulți avocați mi-au spus că nu am șanse”, mai spune Tatiana Seul.

L-am contactat pentru o reacție pe Valentin Bogos, pentru a comenta pe cazul plângerii depuse de Tatiana Seul privind comportamentul funcționarului: Nu cunosc, nu am văzut (plângerea), când o s-o cunosc, atunci o să pot s-o comentez, dar în rest chiar nu cunosc ce a scris ea. Cum să comentez ceva care nu am văzut. Cum s-a purtat ea, așa m-am purtat și eu, altceva nu am ce comenta. A depus plângere, las să se examineze și atâta tot”, a precizat Bogos.
Ce ține de repartizarea listelor, Bogos spune că: ”Este hotărârea instanței de judecată, instanța s-a expus și atâta-i tot. Ea a spus, ea a zis, ea o să facă, ea n-o să facă, astea-s deja problemele ei. Este cadrul legal cu prevederi, ce trebuia să facă ea, nu s-a conformat, problemele ei”.

Tatiana Seul are 33 de ani și este o antreprenoare care deține în orașul Ialoveni un magazin mic de produse naturale și cadouri la comandă.

De menționat că în cursa electorală pentru funcția de primar al orașului Ialoveni au fost înregistrate 10 candidați. Vom reveni în scurt timp cu detalii privind candidații la funcția de primar și la funcția de consilier orășenesc Ialoveni.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările