ialovenionline
darselectati 1

Trei proiecte din Raionul Ialoveni vor beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul DAR 1+3, ediția 2024

7 mai 2024
294 vizualizări

51 de autorități publice locale, inclusiv trei din Raionul Ialoveni, vor beneficia în acest an de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”. Contribuția Guvernului pentru implementarea celor 51 de proiecte, în anul curent, constituie  aproape 10 milioane de lei. Decizia a fost luată de către Comitetul de evaluare și supraveghere a proiectelor în cadrul Programului.

Cele trei proiecte câștigătoare din Raionul Ialoveni sunt:

1. Primăria s. Gangura. „Comuna Gangura – o comuna verde Europeană”; Proiectul prevede instalarea panourilor solare și amenajarea unui parc de 40 kW. Valoarea proiectului: 620.550 lei, dintre care 250.000 de lei – contribuția Guvernului, 153.000 lei – contribuția APL, 67.550 lei – contribuția diasporei, 150.000 lei – alte surse.

2. Primăria s. Dănceni. „Împreună pentru dezvoltarea satului! Uniți pentru fotbal”; Proiectul prevede reparația capitală a terenului de mini-fotbal. Valoarea totală a proiectului este de peste 440.000 lei, dintre care 202.422 lei – contribuția Guvernului, 137.237 lei – contribuția APL, 52.609 lei – contribuția diasporei, 50.000 lei – contribuția agenților economici.

3. Primăria s. Nimoreni. „Energia verde – o oportunitate pentru Gimnaziul Mitropolit Gurie Grosu din Nimoreni”; Proiectul prevede instalarea panourilor voltaice de 20 kW. Valoarea totală a proiectului este de 340.000 lei, dintre care 169.500 lei – contribuția Guvernului, 117.000 lei – contribuția APL, 43.500 – contribuția diasporei, 10.000 de lei contribuția Gimnaziului.

Finanțarea proiectelor se efectuează în baza aportului comun al diasporei, Guvernului, autorităților publice locale (APL), donatorilor și a altor parteneri de dezvoltare.

Unul din partenerii Programului pentru ediția curentă, este Organizația Internațională pentru Migrație, care va oferi suport financiar unui număr de 18 proiecte pentru 2 componente:

1. Promovarea incluziunii/coeziunii sociale si a coexistenței pașnice între refugiații din Ucraina și comunitățile gazdă;

2. Promovarea activităților care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la aceste schimbări.

Proiectele selectate urmează să fie implementate până la sfârșitul anului 2024 și vizează domenii precum: amenajarea zonelor de odihnă și a terenurilor de sport; eficiență energetică; reparația drumurilor și a căilor pietonale; renovarea și reabilitarea clădirilor publice; construcția, extinderea, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă; dezvoltarea turismului local; protecția mediului; dezvoltarea și valorificarea patrimoniului cultural al localității. 

Programul are menirea de a consolida cooperarea dintre Guvern, administrația publică locală, diaspora și partenerii de dezvoltare, oferind autorităților publice locale posibilitatea de a încuraja și stimula implementarea proiectelor, în comun cu asociațiile și membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți în țară.

Lista tuturor proiectelor câștigătoare în cadrul programului DAR 1+3, ediția 2024 poate fi consultată AICI.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările