ialovenionline
rutiera 35 2022

Trei zile de protest. Transportatori: Peste 70% din curse, din toate raioanele, au fost astăzi sistate

27 februarie 2024
264 vizualizări

Mai multe curse interraionale și raionale, inclusiv dinspre și spre localități din raionul Ialoveni, au fost astăzi suspendate, în formă de protest al transportatorilor, care va continua și în următoarele două zile. 

În pofida faptului că ANTA a făcut un apel către operatorii de transport  să presteze neîntrerupt serviciile de transport rutier, astfel încât să nu fie create dificultăți de acces la serviciile publice de calitate, mai mulți agenți economici nu au ieșit astăzi la traseu. 

„Am încercat să utilizăm alte forme de protest care nu au adus la vreun rezultat, de aceea am fost nevoiți să recurgem la această metodă. Astăzi, în prima zi de protest, au fost sistate peste 70% din cursele naționale, vorbim de toate raioanele. Mâine sperăm că ni se vor mai alătura mai mulți, pentru că o parte din operatorii de transport au fost intimidați și amenințați”, a spus președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa. 

Mai mulți primari, inclusiv din raionul Ialoveni, au veniti cu anunțuri în care au preîntâmpinat oamenii că vor exista dificultăți de deplasare, însă i-a îndemnat pe cei cu mașini personale să ajute la depășirea situației. 

„Protestele transportatorilor sunt o formă de nemulțumire a noilor prevederi legale pe care le așteptăm demult, întreaga țară… zeci de ani își bat joc de oameni, cu orar comod administratorilor, cu microbuze arhipline, care reprezintă un pericol real, cu tarife nejustificate etc… Acum când noile prevederi legale, vor oferi mai multe competențe primăriilor pentru a face ordine, evident că nu le place….

(…) Urmare a celor expuse, mă adresez către toți consătenii cu automobile care merg în oraș, Mobilizați-vă și fiți solidari… oferiți locurile libere din mașina Dvs celor pe care îi veți întâlni la stații și pe drum… Vă mulțumesc anticipat! Să facem ordine”, este mesajul primarei de Dănceni, Victoria Butuc-Guranda.

„Sa ne mobilizăm, sa fim solidari, sa oferim locul liber din automobilul nostru oamenilor ce așteaptă în stații, împreună reusim”, este mesajul viceprimarei de Ialoveni, Lucia Mîra.

De menționat că APOTA a anunțat un protest de 3 zile fiind în dezacord cu noile modificări la Codul Transporturilor Rutiere. Aceste modificări, aduc, printre altele, noi reguli în procedura de eliberare a autorizațiilor pentru companiile de transport, dar și posibilitatea primăriilor de a lansa rute și a stabili programul curselor. O altă prevedere este impunerea unei limite de 8 ani pentru vehiculele utilizate pentru transportul de pasageri. 

Autoritățile spun că modificările la Codul Rutier vor face transportul public mai accesibil și mai sigur. De cealaltă parte, transportatorii spun că acestea contravin practicilor europene și le-ar afecta grav activitatea. 

„Dacă sincer, nici până acum nu am înțeles care este nemulțumirea lor. Eu din ce am auzit este faptul că această asociație vrea ca situația în transport să rămână așa cum a fost până acum – să nu facă rutele, pentru că avem zeci de situații în care au autorizații dar nu fac rutele, să nu dea bilete, nu vor să îmbunătățească parcul de microbuze. Vor să mențină monopolul, licența se dădea pe 7 ani, ei vor să o mențină la nesfârșit”, a declarat ministrul Andrei Spânu la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Într-un comunicat de presă, transportatorii spun că regretă că demnitarii răspândesc ideea că transportatorii care protestează sunt cei care doresc să activeze ca în trecut și nu doresc să se acomodeze regulilor noi. Ei își exprimă convingerea că adoptarea reglementărilor similare celor din Uniunea Europeană, inclusiv celor propuse de către transportatori, vor lega ramura transporturilor nu de trecut, dar de viitor.

De menționat că modificările la Codul transporturilor rutiere au fost votate de Parlament pe 22 decembrie 2023 și vor intra în vigoare la 1 martie 2024.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările