ialovenionline
trolii pro rusi

Trolii pro-ruși au invadat pagina IaloveniOnline

18 aprilie 2024
319 vizualizări

Pe data 17 aprilie 2024, într-un interval de câteva secunde, pe pagina de Facebook IaloveniOnline au fost publicate mai multe comentarii la diferite postări, din partea unor conturi false cu nume Rachel Tercek, Dani Williams, Sasha Torres, Lacey Vincent, Aretha Martinez. 

Toate aceste postări conțin o caricatură cu Maia Sandu cu texte în limba rusă și sunt însoțite de diferite comentarii împotriva Uniunii Europene, a Guvernului Republicii Moldova și Partidului Acțiune și Solidaritate.

”Pentru Europa nu vom fi niciodata parteneri, pentru ei tara noastra este un oaspete nedorit. Dar „expertii” PAS se gândesc doar la cum să ne transforme într-o colonie vestică.”

”Nu fac decât să ne distrugă.”

trolii pro rusi 2

De menționat că toate aceste conturi au fost create în aceași zi, 8 aprilie 2024, și conțin fotografii.

Secțiunea de comentarii – obiectul muncii trolilor pro-ruși

Fenomenul trolingului și activitatea trolilor întreținuți de serviciile secrete rusești sunt în atenția profesioniștilor media în ultimii ani și reprezintă o latură importantă a războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Uniunii Europene și a lumii libere.

Potrivit studiilor în domeniul comunicării, postacii profesioniști se infiltrează în secțiunile de comentarii ale publicațiilor occidentale importante, în încercarea de a manipula opinia publică. De obicei, trolii își fac apariția la postările în care se abordează tema politicii și religiei. Tot ce fac aceste persoane anonime este să comenteze pentru a fi contra: critică, incită la ură, iscă ceartă. 

Comentariile trolilor pro-ruși, care deseori sunt postate rapid după publicarea unei știri, primesc un număr neobișnuit de mare de aprecieri pe site-uri, care sunt apoi folosite în mod selectiv drept bază de informație în știri și relatări ale organizațiilor media din Rusia.

Parcursul european al Republicii Moldova este ținta principală a razboiului hibrid

Deși până acum activitatea subversivă a trolilor ruși era înteptată preponderent împotriva aliaților NATO și a țărilor occidentale, în ultima perioadă aceste atacuri s-au întețit și asupra statelor din Europa Centrală și de Est.

Conform Strategiei de Securitate a Republicii Moldova adoptată de Parlament la 24 noiembrie 2023, cele mai importante amenințări la adresa securității naționale țin de agresiunea militară a Rusiei și de operațiunile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova în domeniile politic, economic, energetic, social, informațional, cibernetic etc., cu scopul subminării ordinii constituționale, deraierii cursului european al țării și/sau dezintegrării statului. 

Astfel, pe măsură ce Republica Moldova face pașii necesari pe calea integrării în Uniunea Europeană, razboiul informațional al rușilor devine tot mai evident, iar agenții de influență tot mai agresivi.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările