ialovenionline
training ialovenionline 2020

Un grup de tineri activiști civici vor monitoriza autoritățile publice locale din raionul Ialoveni, pentru a contribui împreună la o guvernare locală mai bună

7 octombrie 2020
705 vizualizări

Asociația Obștească „Centrul pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului” (CCIDO) a dat startul proiectului regional ,,Tineri în acțiune pentru o guvernare locală mai bună”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundatia Konrad Adenauer în Republica Moldova prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova. Scopul proiectului este promovarea principiilor bunei guvernări în raionul Ialoveni prin intermediul unui instrument online gestionat de o echipă de tineri activiști civici.

În zilele de 3-4 octombrie 2020 a avut loc primul eveniment cu implicarea tinerilor din cadrul proiectului – training pentru dezvoltarea capacităților activiștilor civici din localitățile raionului Ialoveni. Timp de două zile participanții au fost instruiți despre procesul de monitorizare de către cetățeni a autorităților publice locale, noțiunile generale despre achiziții publice, petiționare, jurnalism civic și implicarea comunitară.

„Acest training a constituit un amalgam de noi informații extrem de utile. Mi-a plăcut enorm cum am învățat împreună despre cum este mai eficient să facem văzute problemele din comunitatea din care facem parte (mă refer la clipurile video MOJO) și la dezvoltarea căreia trebuie să participăm activ, despre cum elaborăm corect o petiție astfel încât aceasta să fie luată în serios de către autorități și cum mobilizăm oamenii întru rezolvarea problemelor. Pot spune că acest proiect este un început sigur spre educarea unei noi generații de cetățeni activi și responsabili!”, sunt impresiile participantei la training, Cîrman Ludmila, din satul Țîpala.

O altă participantă la training, Anastasia Fuștei, din orașul Ialoveni, spune următoarele: „Două zile încărcate, cu toate astea, au trecut ca două secunde. Însă au fost la fel de utile, productive și interesante! Două zile petrecute cu cei mai activi tineri din raion, cu oameni care vor să se implice în viața civică a localității lor, cu oameni care-și doresc o schimbare! Am însușit niște teme pe care nu le înveți nicăieri. Tocmai de asta, aduc mulțumiri organizatorilor Andrei Hîncu și Veaceslav Afteni.”

Prin intermediul acestui proiect, va fi dezvoltat un instrument online indispensabil unei bune guvernări, care va îndeplini funcțiile câinelui de pază (watchdog) a comunității raionului Ialoveni. Noua platformă www.ialovenionline.md, va oferi posibilitate cetățenilor raionului Ialoveni, inclusiv celor din diasporă, sa semnaleze și să discute problemele locale, să propună și promoveze soluții. În același timp, pagina va fi o sursă de informare despre activitatea administrațiilor publice locale și actualitatea din raion, servind ca un spațiu online pentru discuții și dezbateri publice. Echipa motrice a acestei platforme va fi constituită din 15 tineri activiști civici din localitățile din raion, care vor monitoriza activitatea autorităților locale, utilizarea banilor publici, vor identifica și semnala problemele din comunitate, iar apoi vor urmări și stimula capacitatea de intervenție a autorităților locale.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările