ialovenionline

Guvernare locală

raport transparenta apl 2022

Unele primării din raion atestă îmbunătățiri la capitolul transparență. Altele în continuare nu informează online despre procesul decizional

25 februarie 2022
525 vizualizări

În perioada 1 decembrie 2021 – 25 februarie 2022, IaloveniOnline a continuat să monitorizeze felul în care cele 25 de primării din raionul Ialoveni asigură (sau nu) transparența în legătură cu deciziile luate. În contextul în care toate procesele tind să fie digitalizate, iar o mare parte din informații poate fi obținută la un click distanță, am continuat să căutăm cum și ce comunică în mediul online autoritățile publice locale cu privire la procesul decizional, pe lângă deciziile publicate (uneori parțial) în Registrul Actelor Locale.

Deși o pagină web poate fi creată și întreținută cu resurse minime, iar crearea și întreținerea unei pagini Facebook este gratuită, unele primării continuă să nu publice în mediul online nici o decizie și nici un proiect de decizie aferent ședințelor consiliului local. Altele, însă, au spart gheața și, cu pași mici, încep să informeze cetățenii pe paginile create în mediul online.

Spre exemplu, primăriile Molești și Pojăreni pentru prima dată au început a informa comunitățile, publicând pe Facebook anunțuri cu privire la petrecerea ședințelor, însă s-au limitat în a publica doar ordinea de zi a ședințelor. Primăria Puhoi, de asemenea, a început să posteze online atât ordinea de zi, cât și proiectele de decizii.

De asemenea, Horodca și-a făcut un blog, pe care a început să publice ordinea de zi, proiectele de decizii și deciziile aprobate.

Mileștii Mici a început a posta și proiectele de decizii, nu doar ordinea de zi.

De cealaltă parte, Primăria Costești, deși în perioadele anterior monitorizate publica cel puțin ordinea de zi ale ședințelor, în perioada 1 decembrie – 25 februarie nu a anunțat despre ședința ce a avut loc și nici subiectele ce urmau a fi discutate. De menționat că ultimele decizii ale Consiliului sătesc publicate pe site-ul primăriei sunt din 26 februarie 2021.

Astfel, în perioada monitorizată, 6 primării nu au publicat nimic în mediul online, aferent organizării ședințelor consiliilor locale: Costești, Malcoci, Sociteni, Ulmu, Văratic și Zîmbreni (Primăria Zîmbreni a publicat deciziile deja adoptate a uneia dintre ședințe, fără a publica în prealabil ordinea de zi și proiectele de decizii).

6 primării publică doar ordinea de zi: Cărbuna, Hansca, Horești, Molești, Nimoreni, Pojăreni.

13 primării din cele 25 publică ordinea de zi și proiectele de decizii (unele parțial): Bardar, Cigîrleni, Dănceni, Gangura, Horodca, Ialoveni, Mileștii Mici, Puhoi, Răzeni, Ruseștii Noi, Suruceni, Țipala, Văsieni.

Singurele autorități locale, care asigură transparența întregului proces decizional, publicând ordinea de zi și toate proiectele de decizii sunt Primăriile din Bardar și Țipala. În această categorie ar fi intrat primăriile Ialoveni și Ruseștii Noi, însă aceastea au omis unele proiectele de decizii.

În total, 10 primării transmit înregistrări video ale ședințelor: Bardar, Dănceni, Gangura, Ialoveni, Nimoreni, Răzeni, Ruseștii Noi, Suruceni, Văsieni, Cărbuna (Primăria Cărbuna declară ca ședințele pot fi vizionate online prin intermediul camerelor de luat vederi instalate în clădire, însă nu explică cum).

De asemenea, Consiliul Raional Ialoveni respectă transparența întregului proces decizional: ordinile de zi, proiectele de decizii, deciziile aprobate, înregistrările video – toate sunt publicate de către autoritatea raională.

Datele cu caracter personal și radierea informațiilor de interes public

Un alt aspect al monitorizării IaloveniOnline îl constituie modul în care autoritățile locale ascund sau nu unele informații de interes public. Multe din proiectele, deciziile și dispozițiile autorităților locale ascund unele date, informații, nume, funcții. De cele mai multe ori, Primăriile se ascund sub paravanul Legii cu privire la protecția datelor personal, însă, în majoritatea cazurilor, autoritățile abuzează de prevederile acestei legi.

În acest sens, am contactat un expert național în domeniul protecției datelor cu caracter personal. I-am dat unele exemple pe care le-am găsit în actele emise de Primăriile din raion. Potrivit expertului, orice persoană angajată, care este achitată din bani publici, este o persoană publică. Respectiv, numele și funcția acestor persoane nu reprezintă date cu caracter personal și nu trebuie radiate.

De asemenea, potrivit expertului, în contextul deciziilor cu privire la acordarea sporurilor salariale și a premiilor anuale, pot fi radiate numele și funcția persoanelor, însă sumele trebuie păstrate. „Corect ar fi să fie șterse numele și funcția și să fie păstrate sumele. Pe noi ne interesează echitatea. Să nu existe o inechitate în rândul angajaților”, explică Sergiu Bozianu, care subliniază însă, că la cererea jurnaliștilor sau a cetățenilor, autoritatea este obligată să ofere informații și despre persoanele care au primit premii și sporuri, cât și funcțiile acestora.

În ceea ce privește cheltuielile autorităților publice, expertul explică că tot ce ține de banii publici trebuie afișat, indiferent că e vorba despre repartizări de bani, bunuri sau materiale.

Cu privire la numerele cadastrale, Sergiu Bozianu spune că întotdeauna, în orice context, aceste trebuie afișate și nu reprezintă date cu caracter personal.

Raportul privind transparența decizională online a 25 primării din r. Ialoveni în perioada 01.12.2021 – 25.02.2022, poate fi vizulizat și descărcat aici:

Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „IaloveniOnline.md – the watchdog for a more accountable, inclusive and transparent local government”, finanțat de către Canada Fund for Local Initiatives.

cfli logo

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările