
Vârsta medie a mamei la prima naștere în raionul Ialoveni, în anul 2024, a fost de 26,9 ani
Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), în anul 2024, în raionul Ialoveni, vârsta medie a mamei la prima naștere a fost de 26,9 ani, ușor peste media națională de 26,8 ani. Acest indicator sugerează că tot mai multe femei aleg să devină mame la o vârstă mai matură decât în anii precedenți, mai ales în localitățile din apropierea marilor orașe.
La nivel național, numărul total al copiilor născuți-vii a fost de 23,6 mii, în scădere cu aproximativ 500 de copii sau 2% față de anul 2023. Dintre aceștia, 51,3% au fost băieți, ceea ce înseamnă un raport de masculinitate de 105 băieți la 100 fete.
Majoritatea copiilor – 80,7% – s-au născut în cadrul căsătoriilor, în timp ce 19,3% au fost aduși pe lume în afara căsătoriei. În ceea ce privește ordinea nașterii, 37,1% dintre copii au fost născuți de mame aflate la prima naștere, o creștere de 7,3 puncte procentuale față de anul precedent. În schimb, proporțiile nașterilor de rangul II, III și IV și peste au fost în ușoară scădere.
Distribuția nașterilor în funcție de mediul de reședință arată o prevalență a natalității în sate, unde s-au înregistrat 57,9% din totalul nașterilor, față de 42,1% în orașe. Totodată, femeile din mediul rural continuă să devină mame la vârste mai fragede (25,4 ani la prima naștere), comparativ cu cele din mediul urban (28,7 ani).
Conform BNS, cele mai multe nașteri au avut loc în rândul femeilor cu vârste între 25 și 34 de ani – 53,9% din totalul nașterilor. În mediul rural, se observă o concentrare mai mare a nașterilor în grupa de vârstă 20–29 ani, în timp ce în orașe cele mai multe mame au între 25 și 34 de ani.
Pe regiuni, mamele cele mai tinere la prima naștere sunt în nordul țării, cu o vârstă medie de 25,1 ani. La polul opus se situează municipiul Chișinău, unde vârsta medie a mamei la prima naștere este de 29,7 ani. În raioanele Taraclia și Ialoveni, acest indicator a fost ușor peste media națională, ceea ce indică o apropiere a comportamentelor demografice de cele din mediile urbane dezvoltate.