ialovenionline
Captura de ecran din 2024 05 31 la 15.29.03

VIDEO// Condiții mai bune pentru copiii din Ruseștii Noi, cu sprijinul României

31 mai 2024
148 vizualizări

România pune un accent deosebit pe domeniul educației, atunci când oferă sprijin Republicii Moldova. Acest lucru a fost demonstrat în comuna Ruseștii Noi, unde două instituții de învățământ, Grădinița „Albinuța Dâmbovița” și Școala primară – Grădinița Ruseștii Vechi, au beneficiat de finanțare pentru a-și construi câte o anexă la clădirile existente. 

„Ceea ce avem astăzi în comuna Ruseștii Noi în ultima perioadă se datorează partenerilor noștri de dezvoltare, inclusiv România. Unul din proiectele realizate în colaborare cu frații români este construcția anexei la Grădinița „Albinuța Dâmbovița”, care poartă numele sugestiv Dâmbovița”, spune primara comunei Ruseștii Noi, Valentina Meșină.

„Până în 2017, grădinița putea instituționaliza doar 35% din copiii din localitate. O parte din părinți erau nevoiți să își ducă copiii la grădinițele din satele vecine. Grădinița avea doar 4 spații, care serveau și ca sală de activități, și ca dormitoare și chiar sală de muzică. Era nevoie de a extinde capacitatea grădiniței, pentru că devenise o problemă majoră pentru localitate”, spune Aurica Trohin, directoarea grădiniței. 

Peste 6 milioane de lei a costat construcția acestei anexe, dintre care circa 4 milioane au fost oferite de Consiliul Județean Dâmbovița din România, în urma unui parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni. Datorită acestei anexe, instituția aproape că și-a dublat numărul de copii, de la 100 la 176 de copii.

„Acum avem o grădiniță modernă, dotată, cu care ne mândrim. Asta încurajează tinerii să rămână acasă”, spune primara.

Un alt proiect ce se află pe ultima sută de metri este construcția anexei la Școala primară – Grădinița Ruseștii Vechi. Proiectul costă 2,4 milioane lei, dintre care 75% din cheltuieli au fost acoperite de Primăria Domnești, județul Ilfov, România. În urma construcției acestei anexe, instituția va putea deschide încă o grupă de copii. De asemenea, astăzi instituția are un bloc sanitar și un cabinet metodic.

„A fost schimbat acoperișul întregii instituții, pentru că cel vechi era într-o stare dezastruoasă. Copii nu mai activează în două schimburi așa cum o făceau până acum. Urmează să se doteze instituția cu mobilier, inventar, tehnică, care desigur că vor crea condiții mai bune pentru copii”, spune Diana Nastas, directoarea instituției.

O altă investiție de peste Prut de care e beneficiat comuna Ruseștii Noi este în cadrul programului DAR 1+3, din partea Primăriei Păulești, Prahova, care a contribuit la reparația drumului Râmnicu. De asemenea, Casa de Cultură din comuna Ruseștii Noi a fost dotată cu sistem de supraveghere video, sistem ce a fost oferit în dar de către comuna Tomșani, județul Prahova, România.

„Toate aceste acțiuni, toate aceste investiții, ne arată că fratele e lângă frate la bine și la rău. Astfel se unește neamul grămăjoară și înțelegem că unica cale a noastră este împreună cu România, în Uniunea Europeană”, conchide Valentina Meșină.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările