ialovenionline

Guvernare locală

model ecran inteligent

VIDEO// „Misteriosul” ecran inteligent de 173 mii lei de la Primăria Ialoveni

22 iulie 2021
1078 vizualizări

Trei sume de bani, din trei surse de venit diferite, au fost alocate la ședința Consiliului orășenesc Ialoveni din 28 mai 2021 pentru procurarea „ecranului inteligent”. O informație care a atras atenția mai multor locuitori din orașul Ialoveni, care e se tot întreabă ce reprezintă acesta „ecran inteligent”

Cele trei sume sunt 53 mii + 90 mii + 30 mii și în total fac 173 mii de lei.

Și au fost alocate din următoarele surse:

  • Din supra-venitul format la bugetul orașul Ialoveni a fost alocată suma de 53 mii de lei pentru procurarea ecranului inteligent;
  • 90 mii lei din donații — pentru procurarea ecranului inteligent;
  • Din Supravenitul format din încasări de la prestări servicii cu plată (darea în arendă a încăperilor) a fost alocată suma de 30 mii de lei – pentru procurarea ecranului inteligent;

La ședința Comisiei buget și finanțe, consilierul Victor Binzari a solicitat primarului să explice ce înseamnă acest „ecran inteligent”.

În secvență video de mai jos vedeți explicațiile primarului despre „ecranul inteligent” de 173 mii lei.

După mai multă documentare pe internet am dat totuși de capătul acestui misterios „ecran inteligent”, după cum este scris prin documentele primăriei și consiliului.

De fapt echipamentul se numește corect chioșc interactiv sau smart kiosk și conform informațiilor de pe enciclopedia electronică Wikipedia (detalii AICI) înseamnă:

„Un chioșc interactiv este un terminal special customizat din punct de vedere hardware și software pentru spatii publice outdoor sau indoor, care are rolul de a facilita comunicarea între utilizator și instituții publice și private, prin servicii de acces direct, devenind soluția interactivă pentru comerț, publicitate, educație, divertisment.

Chioșcurile interactive sunt dispozitive hardware care funcționeaza în combinație cu software specializat self-service având ca metodă de accesare fie o tastatură fizică, fie touch screen, fie ambele. Unele chioșcuri includ acceptator de monede și bancnote, cititoare de carduri, imprimante, scanner cod de bare, dar și alte dispozitive mecanice complexe.

Destinate atât largului consum, cât și sectoarelor de afaceri, chioșcurile includ beneficii de ambele părți prin accesibilitate, timp de tranzacție redus, accesul la informații și capacitatea de a efectua tranzacții multiple.”

AICI câteva modele de terminale chioșc interactiv din diferite țări:

tokyo ecran inteligent
kardome thegem ecran
model ecran iteligent 2

Experiențe de a instala astfel chioșcuri informative mai sunt și prin alte orașe, inclusiv în municipiul Chișinău. Acțiuni care s-au dovedit o risipă de bani publici.

Acum câțiva ani, fostul primar Dorin Chirtoacă instalase un astfel de chioșc interactiv/informativ în fața primăriei – în câteva luni a devenit nefuncțional și ulterior a fost scos.

Curtea de conturi își instalase și ea, cu mare pompă, un asemenea „ecran inteligent”, dar care la fel în câteva luni a devenit „negru” și nu mai funcționa.

Cel mai celebru însă, la capitolul risipit banii pe asemenea „ecrane” este Bucureștiul.

Chioșcuri informative de 400.000 de euro, care au funcționat doar câteva luni, acum zac vandalizate și inutile în centrul Bucureștiului. Articolul integral despre București, aici: https://www.libertatea.ro/stiri/primaria-a-cumparat-chioscuri-informative-au-functionat-cateva-luni-dar-acum-stau-vandalizate-in-cele-mai-importante-zone-din-bucuresti-3421212


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările