ialovenionline
descoperiri arheologice costesti 2021Foto: cuptor de ars var din secolul XIV, descoperit pe marginea drumului dintre satele Costești și Zîmbreni.

VIDEO// Noi descoperiri arheologice la Costești, în procesul reabilitării drumului Pojăreni – Țipala

11 mai 2021
2084 vizualizări

La începutul anului 2021 a fost dat startul lucrărilor de reabilitare a drumului care leagă satele Pojăreni, Costești, Zâmbreni, Horești și Țîpala din raionul Ialoveni, numit și Coridorul 16. Având în vedere că drumul trece prin situl arheologic Costești –Gîrlea, orașul medieval din perioada Hoardei de Aur (sec. XIV), arheologii au avut ocazia, dar și obligația de a efectua cercetări și de a salva vestigiile ce se află în pământ, înainte ca acesta să fie afectat și distrus de lucrările de reabilitare a drumului.  

Deși orașul medieval din Costești are suprafața de două ori mai mare ca cel din Orheiul Vechi, i s-a acordat o atenție mult mai scăzută. 

Pe ambele părți ale drumului sunt complexe arheologice valoroase, spune Vlad Vornic, directorul  Agenției Naționale Arheologice. Pe acest tronson au fost găsite peste 10 complexe și fracțiuni de complexe, gropi, locuințe, un cuptor de ars piatra de var, peste 30 de monede de bronz, dar și de argint din secolul XIV, unele din ele fiind bătute chiar aici, în acest oraș medieval, fragmente din vase de fontă și alte materiale arheologice. La Zîmbreni sunt mai puține vestigii, dar e un sit clar, spune Vlad Vornic, cu două nivele de locuire, unul din epoca  bronzului și altul din epoca medievală, din perioada statului medieval moldvenesc. 

Multe vestigii se află încă în pământ și urmează a fi descoperite. 

Potrivit arheologilor, pe o distanță de aproape 3 kilometri din șes, a existat acum 600 de ani acest oraș mare, care a lăsat multe vestigii, iar multe din ele se găsesc în pâmânt încă. Cercetările din perioada interbelică și perioada sovietică au scos la iveală case cu temelii din piatră, dar și diferite construcții adâncite în pâmânt, bordee, semi-bordee și diferite instalații, dintre care și apdeucte din tuburi ceramice. 

Acum arheologii au găsit fragmente din tuburi ceramice, care erau folosite și la cuptoare de tip oriental, numite tandîr, în care oamenii își preparau mâncarea, în special lipiile. Un astfel de cuptor a fost găsit la marginea drumului, o parte din el fiind sub platforma drumului, care urmează a fi cercetat. 

Cele mai multe cuptoare depistate și cercetate se dovedesc a fi de ars piatra de var. O astfel de instalație de mari dimensiuni a fost găsită, de asemenea, lângă drum. Acesta are un diametru de peste 4 metri și este cu gura spre sud, spre deosebire de un alt cuptor găsit în Costești, care are gura spre est. Surpriza a fost că sub acest cuptor a fost găsit și un schelet, care, spun arheologii, este mai vechi decât cuptorul. Cuptorul este cu siguranță din secolul XIV, iar scheletul poate avea și peste o mie de ani. Arheologii vor lucra pe acest segment și în luna mai. Potrivit cerectărilor, în acest sit extrem de valoros, se impun cerectări interdisciplinare, iar unele structuri scoase la iveală chiar de curând ar trebui valorificate pentru a fi vizitate de turiști. Evident, sunt costuri, dar astfel, situl este în primul rând protejat, iar ceea ce e mai spectaculos, trebuie de pus în valoare și exploatat de către turiști. 


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările