VIDEO// „Sala Unirii” din Puhoi, un an de la redeschidere
Exact un an în urmă, la 28 mai 2023, sala de concerte din satul Puhoi își deschidea larg ușile pentru locuitorii săi, sub o nouă denumire – Sala UNIRII. O denumire deloc întâmplătoare: După 20 de ani de inactivitate, această sală a fost reparată și dotată cu ajutorul Primăriilor Moara Vlăsiei și Brănești din județul Ilfov România, care au acoperit peste 60% din lucrările de modernizare a sălii.
„Casa de Cultură din satul Puhoi a fost dată în exploatare în anul 1978. Clădirea s-a păstrat până prin anii 90-92, apoi acoperișul s-a distrus că se vedea soarele dinăuntru. Evident, a început să plouă în sală, nu aveam căldură, nu aveam aparatură, nu aveam nimic. Nu mai puteam activa aici. Făceam repetiție prin diferite birouri sau afară. Concertele le făceam la școală”, povestește Vasile Caterev, directorul Casei de Cultură.
Pe parcursul anilor, Primăria Puhoi a înaintat mai multe demersuri către Primăriile Moara Vlăsiei și Brănești din județul Ilfov, România, privind cofinanțarea lucrărilor de reparație a sălii de concerte.
„Partenerii noștri au dat un aviz pozitiv și ne-au ajutat. Costul total al lucrărilor a fost de peste 2,7 milioane de lei, dintre care peste 813 mii au venit din partea Primăriei Moara Vlăsiei, iar peste 887 de mii – de la Primăria Brănești. Restul sumei a fost acoperită de Primăria Puhoi și Consiliul Raional Ialoveni. Am achiziționat scaune, echipament sonor, am construit peretele de fundal pe care proiectam filmele la moment, am procurat carcasa metalică pentru cortina. Tot din acești bani au fost acoperite cheltuielile de reparație a sălii, inslusiv a scenei și a acoperișului”, spune primara de Puhoi, Nadejda Carajea.
„În semn de recunoștință pentru ajutorul acordat la reparația sălii de concerte, Primăria Puhoi a decis ca această sală să poarte denumirea de „Sala Unirii”.
De asemenea, Primăria a atras și alte fonduri pentru a completa sala cu toate cele necesare. Cu sprijinul Consiliului Raional, în cadrul Programului de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea zonelor rurale implementat de Asociația GAL ”Drumul Vechi Moldovenesc”, finanțat de către Agenția pentru Intervenție și Plăti in Agricultura, au fost achiziționate draperiile si cortina.
„Astăzi avem o sală modernă, unde putem fi gazda diferitor evenimente, festivaluri raionale si regionale, teatru si circ pentru copii, si desigur seri de film. Acest lucru se datorează partenerilor noștri de dezvoltare, dar și ex-primarilor Petru Frunze și Ioan Goreanu”, subliniază primara.
„Este o sală foarte frumoasă și ne bucurăm mult că o avem”, ne spune o locuitoare a satului Puhoi.
„Acum putem privi filme la noi acasă, fără ca să ne ducem în Chișinău”, spune o altă locuitoare.
Iar planurile Primăriei, în privința Casei de Cultură, nu se opresc aici, mai spun autoritățile locale: „În acest an, în luna februarie am depus un proiect transfrontalier împreună cu Primăria Matca pentru reparația capitală a Casei de Cultură. Bugetul total al proiectului este de 1,5 milioane euro, dintre care 1,2 milioane sunt destinate reparației Casei de Cultură din Puhoi. De asemenea, prin intermediul Programului „Satul European”, am depus un proiect pentru reparația sălii de sport a Casei de Cultură. Sperăm foarte mult să câștigăm aceste proiecte”, conchide Nadejda Carajea.
Acest video a fost realizat în cadrul proiectului „IDENTITATE ROMÂNEASCĂ – IDENTITATE EUROPEANĂ”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.