ialovenionline

Guvernare locală

Consilierii ppda parasesc salaConsilierii PPDA: Iurie Mellnic, Gheorghe Bogos, Galina Petrașcu, Marcel Vovc părăsesc sala de ședințe, în semn de protest

VIDEO// Scandal în ședința CRI, după ce mai mulți reprezentanți Platforma DA au fost înlocuiți în comisia de angajări

6 august 2021
1878 vizualizări

Din cele 60 de minute cât a durat ședința Consiliului raional Ialoveni din 5 august 2021, întreruptă și de o pauză de vreo 10 minute, aproape jumătate, 25 de minute, au fost consumate pe dezbateri pe un singur punct dintr-o singură decizie – cea cu privire la modificări în alte decizii anterioare.

ACESTA este subpunctul 13 din decizia nr. 6 „Cu privire la aprobarea modificărilor operate in unele decizii ale Consiliului raional‘, care a provocat cele mai multe dezbateri.

Textul din proiectul de decizie supus votului și care a stârnit indignarea consilierilor Platforma DA:

punctul 13 comisia

Primul care a solicitat excluderea punctului 13, dar și a punctului 14, din decizia 6 a fost consilierul PPDA Igor Mellnic, care a declarat că: „A cui a fost inițiativa și care este argumentația? Noi dorim excluderea.”

A urmat argumentarea președintelui raionului Ialoveni, Mihai Silistraru (PAS): „Au dat dovadă de incorectitudine și au pus note diferențiat vădit intenționat”

O opinie a expus și consiliera PAS, Adelina Ghețiu: „Nu trebuie să încurcăm democrația cu obiectivitatea și corectitudinea în cadrul unei comisii de concurs. Este o depunctare vizibilă. „

Vicepreședinta Victoria Bogos (PPDA) a spus că este vizată și a venit cu câteva puncte de vedere: „Asistăm astăzi la un fenomen la care nu mi-aș fi închipuit vreodată să asist când membrii ai Platforma DA sunt scoși din comisii și înlocuiți cu membri PD.”:

La afirmațiile ei a venit cu o precizare consilierul PD, Ion Sula: „Numai un membru de la Partidul Democrat, doamna Tonu„.

Cu un punct de vedere a venit și vicepreședintele Andrei Eremia (PPDA): „Asta e moftul președintelui

Cu o opinie a venit și consilierul PCRM, Ștefan Bivol, care a opinat că proiectul trebuie exclus de pe ordinea de zi: „Proiectul nu este bine pregătit și propun să fie examinat la ședinețele următoare”

După o pauză de vreo 10 minute, consilierii au revenit în ședință și au votat modificarea componenței Comisiei raionale de concurs.

Melnic Igor a declarat că el tot nu dorește în această comisia. Într-un final, a fost selectată și votată consiliera Maria Levinte de la PLDM.

Modificarea componenței comisiei de concurs care face angajările la raion a fost aprobată într-un final cu voturile a 15 consilieri:

7 PAS (Mihai Braga, Eugen Rusu, Iacob Cebanu, Adelina Ghețiu, Alexandra Dimitrov, Ion Calestru, Natalia Cătărau), 4 PDM (Ion Sula, Ghenadie Sajin, Tamara Tonu, Valentin Vrancean), 2 PLDM (AlexandruTonu, Maria Levinte) , 1 ȘOR (Anatolie Nofit) și 1 ProMoldova (Ion Cujbă).

S-au abținut: 4 PPDA (Iurie Mellnic, Gheorghe Bogos, Galina Petrașcu, Marcel Vovc), 3 PSRM (Ion Jovmir, Dan Cojocaru, Ruslan Saca), 1 PCRM (Ștefan Bivol) și 1 PUN (Valeriu Sainsus).

În semn de protest cei 4 consilieri platforma DA au părăsit sala de ședințe. La scurt timp s-au ridicat și plecat, fără să anunțe ceva, și cei doi vicepreședinți de raion din partea PPDA, Victoria Bogos și Andrei Eremia.

„Această activitate a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.”


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările