
Crin Antonescu: Vă garantez că veți fi în marea familie europeană. Împreună la bine și la rău
Domnule Crin Antonescu, ați fost recent în Republica Moldova, v-ați întâlnit cu oamenii, ați văzut starea de spirit, ați discutat cu ei, ați văzut câteva locuri importante. Cum vi se pare acum Republica Moldova.
Moldova a crescut enorm. S-a dezvoltat frumos. Nu e niciun dubiu. Cum era Republica Moldova în anii 90, când s-a eliberat și a ieșit din Uniunea Sovietică, și cum este acum. Și aici nu vorbesc doar despre dezvoltarea în sine, de construcții, de ziduri, ci și de atmosferă. Se vede că oamenii au libertate, s-au scuturat de mantia grea a comunismului rusesc, nu mai au frică că o Volgă neagră i-ar putea aștepta dacă își spun părerea. Se simte aerul libertății, cum se simte că societatea a ales Occidentul în detrimentul lagărului rusesc. Moldova e acum ca o floare care se deschide din ce în ce mai mult și asta se întâmplă și datorită ajutorului din Vest, dar mai ales datorită oamenilor săi.
Relațiile dintre București și Chișinău au ajuns să fie mai strânse ca oricând. Credeți că puteți face mai mult decât e acum? Poate face România și mai mult?
Întotdeauna e loc de mai bine. Da, suntem într-o relație extrem de strânsă. Și este meritul administrațiilor. Coaliția pe care o reprezint, din partea căreia candidez, a avut grijă să asigure tot suportul Chișinăului. Toate guvernele acestei Coaliții au susținut Moldova cu tot ce a fost nevoie. În timpul pandemiei, am fost aici cu ajutoare, în timpul crizei energetice am acordat ajutorul necesar, iar la Bruxelles ați avut un sprijin constant. Diplomația românească și cea moldoveană au lucrat cot la cot pentru ca să urgentați începerea procesului de aderare. Sunt lucruri cunoscute de toată lumea, așa cum se știe și despre investițiile în drumuri, grădinițe. Mi-ar trebui o oră să enumăr ce au făcut guvernele Coaliției pentru Moldova, și nu numai aceste guverne.
Așa cum am zis, se poate însă și mai mult. Eu cred că putem crea mult mai multe structuri de cooperare între instituțiile noastre, ca în domeniile în care putem să lucrăm ca un tot unitar. Să unim efortul nostru așa cum facem, de exemplu, pe partea de poduri rutiere. Unirea eforturilor pentru dezvoltare, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, indiferent de naționalitatea lor.
Ați spus recent, citez: „E foarte important … ca România să discute – la pachet cu chestiunea garanțiilor de securitate pentru Ucraina – și garanțiile de securitate, directe sau indirecte, pentru Republica Moldova”.
Da. Este vital ca la aceste discuții să pledăm cauza Republicii Moldova și să știm sigur că nu există niciun risc de securitatea la adresa dumneavoastră, adică și a noastră, că suntem parte a aceluiași popor.
Președintele Crin Antonescu se va bate în cazul unor negocieri ca Republica Moldova să primească cele mai înalte garanții de securitate. Asta este promisiunea mea. Voi fi la masă cu ceilalți lideri, iar pentru mine acest lucru va fi o prioritate de grad zero.
În încheiere, aș vrea să vă întreb dacă sunteți optimist cu privire la viitorul Republicii Moldova, la securitatea ei, la parcursul european?
România nu va abandona Republica Moldova. În orice condiții, vom face totul ca Moldova să rămână pe drumul ei spre Vest. Eu vă garantez că, la final, veți fi în marea familie europeană. Suntem împreună și la bine, și la greu și, mai devreme sau mai târziu, toți cei care au așteptat ca granița de la Prut să pice își vor vedea acest vis realizat. Ne vom regăsi în UE, fără hotare, dar uniți în spirit.