ialovenionline
Bugetul Consiliului Raional Ialoveni 2022 2

Bugetul raionului pentru 2022 este de 281 milioane de lei, dintre care 71% pentru educație

27 ianuarie 2022
1415 vizualizări

Consiliul Raional Ialoveni a  aprobat pe data de 16 decembrie 2021, bugetul pentru anul 2022. Astfel, pentru anul 2022 sunt prevăzuți peste 281 de milioane de lei, cu aproape 5 milioane mai puțin decât în 2021. Tot la aceeași ședință consilierii au aprobat și cheltuielile.
Cele mai mari cheltuieli sunt planificate pentru învățământ, cu toate acestea, nu sunt sufieciente resurse în alimentarea tuturor copiilor. Ialovenionline a luat legătura cu Direcția Generală Educație Ialoveni, manageri școlari și a identificat mai multe probleme cu care se confruntă instituțiile de învățământ din Ialoveni.

figura 1
Figura 1 Bugetul comparativ

Pentru anul 2022, consilierii au alocat pentru învățământ suma de 200 779,9.

În graficul de mai jos vedeți cum au fost repartizate cheltuielile pentru fiecare treaptă în învățământ.

figura 2
Figura 2 Cheltuielile în învățământ.

Deocamdată, pentru întreținerea celor 33 de instituții de învățământ, cu un total de 10 363 de elevi a fost distribuită suma de 192 560,5. În graficul de mai jos puteți vedea cheltuielile alocate.

figura 3
Figura 3 Desfășurarea cheltuielilor

 Peste 8 milioane pentru alimentație 

Deși au fost alocate peste 8 milioane de lei, oficial dejun cald primesc doar copii din treapta primară, neoficial însă, sunt alimentați și copii din familii social vulnerabile sau cu cerințe educațional speciale (CES) din celelalte trepte (gimnazial și liceal).

Din bugetul de stat, pentru un singur copil sunt prevăzuți 10 lei și 80 de bani pentru o zi per copil. În raionul Ialoveni sunt alimentați 4 160 de elevi din clasele primare, 256 de elevi din învățământul liceal și gimnazial.

Șeful Direcției Generale Educație Ialoveni, Ion Scutaru susține că din păcate nu toate instituțiile și-au permis să includă alimentația pentru acești copii (cu CES/familii social vulnerabile), dar sunt instituții care din economii din gestionarea eficientă a resurselor au reușit să asigure dejun cald și acestor copiii. Întrebat despre o posibilă alimentare a tuturor copiilor acesta spune că: „ În luna decembrie, a anului trecut am avut o ședință a Consiliului Consultativ unde am atins acest subiect, urmează să mai organizăm o ședință în perioada imediat următoare, cu implicarea mai multor manageri școlari, cu implicarea părinților cât și a specialiștilor ca să găsim o variantă cât mai optimă, pentru a asigura alimentarea tuturor copiilor”.

Eugenia Bordeianu, directoarea adjunctă în Liceul „Olimp” din Costești susține că problema alimentației este demult discutată de administrație. „Una din problemele instituție este asigurarea cu hrană caldă a tuturor elevilor. În 2019 la cerința Consiliului Elevilor din școală s-a procurat și instalat culere cu apa rece și caldă pe coridoarele școlii, dar asta nu este suficient pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă. Vorbim tot mai mult despre dezvoltarea armonioasă și alimentația este un factor determinant pentru dezvoltarea și afirmarea potențialului intelectual. Părinții, elevii întreabă des administrația despre această posibilitate de a se alimenta la cantina școlii dar din păcate administrația nu poate satisface aceste doleanțele, deoarece nu există un sistem unitar cu privire la alimentația elevilor în instituțiile de învățământ”.

Denis Bortă este unul din elevii Liceului Teoretic „Olimp” și ar fi bucuros să beneficieze de alimentație la școală. „După ore, eu rămân la activități extracurriculare și o masă caldă ar fi binevenită”, spune tânărul.

Am discutat și cu directoarea Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni, Vera Balan să vedem dacă există solicitări din partea părinților, cu elevi din treapta gimnazială sau liceală, care ar dori să fie alimentați. Aceasta, susține că: „Nu avem nici o solicitare în scris dar cu siguranță își doresc, doar că, aici intervine o altă problemă. Dacă azi în meniu e crenvușcă, copilul vrea alimentat dar dacă e borș roșu nu mai vrea. Vă dați seama că astfel de meniul nu poate fi realizat”.

Trei instituții nu dispun de blocuri alimentare

Conform datelor oferite de Direcția Generală Educație Ialoveni, 30 din 33 de instutuții de învățământ din raionul Ialoveni dispun de blocuri sanitare. „Cele care nu dispun la moment sunt: gimnaziul Cigârleni, gimnaziul Văsieni, gimnaziul Cărbuna. În aceste instituții alimentația se desfășoară în incinta grădinițelor din localitate. La treapta liceală, Liceul Mihail Bîrcă din Mileștii Mici – blocul alimentar, este la moment în reparație. Bucatele sunt pregătite în incinta grădiniței de copii din Piatra Albă și sunt transportate în instituție. De asemenea, pentru gimnaziul Misovca administrația a identificat în mod individual sponsori pentru alimentația tuturor copiilor”, susține Gurițanu Nina, șefa secția Politici Educaționale și Management, în cadrul Direcției Generale Educație Ialoveni.

În gimnaziul Misovca activează Centrul de zi „Bunvolentia – Gangura”, care asigură și alimentația copiilor (deseori). Pe lângă activitățile zilnice de creație copii sunt asigurați și cu prânz cald, însă centrul nu oferă bani administrației, ci contribuie cu produse alimentare.

Prețurile la produsele alimentare au crescut semnificativ

În ultima perioadă asistăm la o creștere a prețurilor inclusiv la produsele alimentare iar managerii școlari întâmpină dificultăți în alimentarea copiilor.

Vera Balan, directoare la Liceul Petre Ștefănucă din Ialoveni ne spune că agenții economici nu vor să participe la licitații. „Noi am organizat de două ori la unele produse alimentare achiziții și nici la a doua achiziției nimeni nu a depus cerere pentru a participa la concurs. Astfel, e foarte greu pentru că noi trebuie să-i căutăm și să-i găsim, să-i rugăm să depună. Deja vom lua mai puține produse și va trebui să facem față creșteriii prețurilor care sunt inexplicabile care s-au realizat în semestrul II, al anului de învățământ”, declară directoarea.

Și șeful direcției de învățământ susține că managerii întrunesc dificultăți la acest capitol.

seful

Învățământul online și alimentația

Conform deciziei Comisiei Naționale  Excepționale pentru Sănătate Publică  (CNESP) toate școlile au trecut la învățământul online începând cu data de 24 ianuarie până la data de 4 februarie. Șeful Direcției Generale de Educație Ialoveni susține că la moment toți copii sunt încadrați în învățământul online și că  nu există sesizări de întrerupere a procesului.  În mai toate școlile din raion alimentația a trecut  pe pauză. „Unele școli, la discreția administrației au decis să distribuie produsele alimentare ușor alterabile copiilor vineri (în ultima zi de școală) iar cele care pot fi păstrate sau îngheațate rămân în instituție. Alte școli fie nu au oferit deloc fie au optat pentru pachete alimentare familiilor social vulnerabile”, susține Nina Gurițanu, șefă la secția Politici Educaționale și Management, la Direcția Generală Educație Ialoveni.


–––––––––-

Este de menționat că,  bugetul public a fost discutat în cadrul dezbaterii publice în perioada 26-28 octombrie 2021 unde au participat administrațiile instituțiilor educaționale și ale serviciilor desconcentrate, reprezentanții Secțiilor și Direcțiilor din cadrul Consiliului raional Ialoveni.

Concomitent, Proiectul Bugetului raionului Ialoveni a fost pus în atenția publicului pe pagina oficială a Consiliului raional Ialoveni (il.md) la compartimentul „Consultări Publice” cu 15 zile înainte de a fi aprobat.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările