ialovenionline

Guvernare locală

187774907 959511341481043 4958596989848858469 nSursa foto: Daniel Munteanu

Ce facem cu deșeurile agricole sau cele în surplus? În 2020, poliția din Ialoveni a fost sesizată de 55 de ori privind neregulile legate de gunoi

24 mai 2021
669 vizualizări

În anul 2020, locuitorii orașului Ialoveni au sesizat de 55 de ori oamenii legii cu privire la ilegalități în ceea ce privește deșeurile, fie că este vorba despre arderea necorespunzătoare a gunoiului sau aruncarea lui în spații neautorizat. În anul curent au fost sesizate, deocamdată, 11 cazuri, dintre care 5 s-au referit la arderea deșeurilor la sol, iar 6 cazuri s-au referit la aruncarea gunoiului în spații neautorizate.

Cifrele au fost oferite de către Veaceslav Scoarță, șeful Secției Securitate Publică, Inspectoratul de Poliție Ialoveni, în cadrul dezbaterii online „Gestionarea deșeurilor în orașul Ialoveni”, organizată de IaloveniOnline.

Potrivit lui Veaceslav Scoarță, după ce este sesizată, poliția acumulează materiale și le transmite, după competență, în adresa Inspecției pentru protecția mediului sau în adresa Comisiei administrative din cadrul primăriei.

În unele localități, spune reprezentatul IP Ialoveni, se mai practică aplicarea amenzii la locul faptei: „Avem drept exemplu satul Cigîrleni. Domnul primar are exemple de procese-verbale cu privire la contravenție, iese în teritoriu și aplică amenda, care este de la 12 unități convenționale până la 24. Adică de la 600 până la 1200 de lei”.

Ce ține de cetățenii care dau foc la deșeuri în propria ogradă sau grădină, mizând pe faptul că se află pe proprietatea lor privată, reprezentantul poliției spune că nu este nici o diferență.

„Legea nu prevede expres dacă faci focul la sol în ogradă, sau după poartă. Este aceeași încălcare, fie că e pe teritoriul privat, fie că e pe teritoriul public. Nu este prevăzută o diferențiere între focul la sol în incinta sau în afara gospodăriei”.

Ce facem cu deșeurile agricole sau cu alte deșeuri, acumulate în plus

Potrivit reprezentantei Întreprinderii Municipale Gospodăria Locativ-Comunală Ialoveni (IMGLC), Tatiana Danu, pentru a evita aceste amenzi, există soluții:

„Noi acceptăm ca fiecare om, care are contract cu IMGLC, să aducă deșeurile agricole la gunoiște, avem un teren aparte pentru ele. Până la 2 metri cubi se acceptă fără plată, dacă e mai mult de 2 metri cubi atunci se calculează cantitatea și se achită. Taxa suplimentară este inclusă în factura pentru luna viitoare. Dacă sunt crengi mari, ele se mărunțesc cu un tocător și sunt prelucrate. Cu frunzele, din păcate, nici noi nu știm ce să facem la moment”.

După aceeași procedură, IMGLC acceptă și alte deșeuri suplimentare, dacă sunt aduse la gunoiște, spune reprezentanta IMGLC.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările