ialovenionline

Guvernare locală

186090389 1505194763159130 6671227992315758741 n

Circa 30% din locuitorii orașului Ialoveni nu achită taxa de colectare a deșeurilor. Expertă: Oamenii sunt poluatori, iar poluatorul plătește

21 mai 2021
896 vizualizări

O parte din gospodăriile din orașul Ialoveni, și chiar și unii agenți economici, nu au un contract încheiat cu Întreprinderea Municipală Gospodăria Locativ-Comunală Ialoveni (IMGLC Ialoveni). Este vorba despre circa 30% din locuitori ai orașului care nu achită o taxă pentru serviciile de colectare a gunoiului și salubrizare.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul dezbaterii online „Gestionarea deșeurilor în orașul Ialoveni”, organizată de IaloveniOnline.

Potrivit primarului orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, în prezent, circa 70% din locuitori plătesc pentru serviciile de colectare a gunoiului. Printre cei care nu plătesc se numără atât persoane fizice, cât și agenți economici, care, uneori, ies cu sacul cu gunoi și îl aruncă în urnele publice de pe marginea trotuarelor din oraș.

„Avem o tendință în orașul Ialoveni: cei care nu achită și nu au contracte încheiate cu Gospodăria Locativ Comunală Ialoveni, o să vedeți saci întregi care se pun în urnele mici, care sunt pentru cei ce se plimbă prin oraș. Noi vrem un oraș curat, dar, atâta timp cât în urnă mică sau alături de urnă sunt saci cu gunoi puși de cei care nu au contracte cu Gospodăria Locativ Comunală și fug de această responsabilitate…  Noi acum am pus chiar și poliția să urmărească, am pus și camere de supraveghere, dar evident că nu poți tot orașul să pui camere de supraveghere, am pus în centrul orașului, unde avem problemele cele mai mari”, a spus primarul, care subliniază, în același timp, că din punct de vedere al respectării drepturilor omului, dar și a legislației în vigoare, cetățenii nu pot fi impuși să semneze contracte cu întreprinderea de salubrizare. În această ordine de idei, se mizează pe responsabilitatea fiecărui cetățean.

De asemenea, primarul, spune că, la consultările anterioare, cetățenii s-au expus împotriva majorării taxei de colectare a deșeurilor, iar în privința gunoiștii din Ialoveni, autoritatea locală optează pentru închiderea ei și transportarea deșeurilor la o altă gunoiște, dintr-o altă localitate, dar asta ar presupune cheltuieli mult mai mari.

Este om – este deșeu”  

Specialista în probleme de mediu, Iuliana Cantaragiu, declară că acest fenomen înregistrat în societatea noastră, și anume nedorința oamenilor de a achita pentru serviciile de salubrizare, este o problemă generală foarte mare. Autoritățile, însă, nu trebuie să pună problema în acest fel.

„Noi, ca societate, spunem că vrem sa fie curat, vrem să ne protejăm sănătatea, respectiv toată lumea trebuie să se conformeze. Atunci tu (autoritatea) impui anumite taxe. Da, legea nu poate obliga la contractare, dar există taxa pentru salubrizare – o taxă locală, care poate fi impusă la nivel local. Impunându-se această taxă, ea se colectează deja pe linie fiscală. Ar fi o soluție poate mai viabilă. În unele sate este aplicată deja, în unele funcționează mai bine, în altele mai puțin, dar este o soluție ce merită a fi încercată.

În general, abordarea statului și a cetățenilor în privința deșeurilor este una greșită, spune specialista.

„Noi privim deșeurile ca pe niște lucruri de care vrem să ne debarasăm, dar nu vedem dincolo de ce sunt aceste lucruri. Unele dintre deșeuri sunt resurse, produsele pot fi transformate în alte produse, materie primă, iar pentru asta trebuie să fie urmat procesul corespunzător de colectare, transportare și tratare a fiecărui tip de deșeu.

Atunci când elaborăm un concept de gestionare a deșeurilor, trebuie să știm compoziția și cantitatea deșeurilor. Analizăm soluțiile și cât asta costă. Costurile investiționale și costurile operaționale, ulterior analizăm veniturile pentru recuperarea acestor costuri. Veniturile, așa cum prevede și Legea deșeurilor, vin din principiul poluatorul plătește. Asta este peste tot în lume. Oamenii noștri trebuie să învețe că astea sunt servicii, iar eu, ca și consumator, sunt poluator, nimeni nu mă obligă să cumpăr produse. Asta este decizia mea. În momentul în care eu am decis să cumpăr niște produse, care se transformă la un moment dat al vieții lor în deșeuri, este responsabilitatea mea ca aceste deșeuri să fie tratate corespunzător ca să nu producă poluare, pentru că această poluare se întoarce la mine prin diverse căi: apă poluată, produse contaminate și așa mai departe. Iar asta se  reflectă asupra sănătății mele. În asta constă filosofia plății pentru gestionarea deșeurilor. Costul pe care eu îl plătesc include procesul de colectare, de transportare, tratarea diferitor căi ale deșeurilor”, explică experta.

Amintim că managementul deșeurilor în orașul Ialoveni a fost subiectul unei dezbateri publice organizate de echipa IaloveniOnline la data de 18 mai 2021. Din cauza pandemiei, dezbaterea a avut loc online, iar la discuții au participat factori de decizie din orașul Ialoveni, specialiști în domeniu, dar și cetățeni ai orașului care au manifestat interes pentru subiectul respectiv.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările