Cod roșu de caniculă. Cum să suportăm mai ușor căldura
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță un val de căldură care se extinde și se intensifică inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. De astăzi, 12 iulie și până pe 17 iulie, pe teritoriul țării sunt valabile două coduri de caniculă:
Cod portocaliu în unele raioane din nordul țării, unde temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +36..+38°C.
Cod roș în restul raioanelor, unde temperatura maximă a aerului va crește până la +39..+40°C.
Potrivit meteorologilor, temperaturile minime în cea mai mare parte a țării nu vor coborî sub 20°C.
Specialiștii recomandă să evitați cât de mult posibil expunerea excesivă la soare între orele 11:00 si 18:00. În timpul „orelor calde” ale zilei evitați activitățile fizice care presupun un consum mare de energie (munci fizice în gospodărie, sport).
Cei mai vulnerabili, pe vreme de caniculă, sunt copiii mici, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace. Pentru evitarea șocului termic și deshidratării organismului, oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise, precum și să utilizeze mijloacele de protecție solară în cazul ieșirii. Maturii sunt rugați să evite aflarea celor mici în spații închise neaerisite, precum și în automobile parcate la soare.
În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului. Salvatorii avertizează repetat cetățenii că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri.
Citește și: Mileștii Mici: Un bărbat s-a înecat fiind la scăldat. IGSU efectuează activități de prevenire a înecurilor
În vederea evitării șocului termic după expunerea îndelungată la razele solare, intrarea bruscă în apă este interzisă. Persoanele care optează să meargă la scăldat sunt îndemnate să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru reglarea treapta a temperaturii corpului.
Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.
În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement.
În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.