ialovenionline
image 2023 07 18 26404843 41 canicula

Cod roșu de caniculă. Cum să suportăm mai ușor căldura

11 iulie 2024
177 vizualizări

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță un val de căldură care se extinde și se intensifică inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. De astăzi, 12 iulie și până pe 17 iulie, pe teritoriul țării sunt valabile două coduri de caniculă:

🟠Cod portocaliu în unele raioane din nordul țării, unde temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +36..+38°C.

🔴Cod roș în restul raioanelor, unde temperatura maximă a aerului va crește până la +39..+40°C.

Potrivit meteorologilor, temperaturile minime în cea mai mare parte a țării nu vor coborî sub 20°C.

canicula cod calben si cod rosu

Specialiștii recomandă să evitați cât de mult posibil expunerea excesivă la soare între orele 11:00 si 18:00. În timpul „orelor calde” ale zilei evitați activitățile fizice care presupun un consum mare de energie (munci fizice în gospodărie, sport).

Cei mai vulnerabili, pe vreme de caniculă, sunt copiii mici, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace. Pentru  evitarea șocului termic și deshidratării organismului, oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise, precum și să utilizeze mijloacele de protecție solară în cazul ieșirii. Maturii sunt rugați să evite aflarea celor mici în spații închise neaerisite, precum și în automobile parcate la soare. 

În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului. Salvatorii  avertizează repetat cetățenii că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri.

Citește și: Mileștii Mici: Un bărbat s-a înecat fiind la scăldat. IGSU efectuează activități de prevenire a înecurilor

În vederea evitării șocului termic după expunerea îndelungată la razele solare, intrarea bruscă în apă este interzisă. Persoanele care optează să meargă la scăldat sunt îndemnate să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru reglarea treapta a temperaturii corpului.

Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.

În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului  deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

canicula 1 page 0001

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările