ialovenionline
Sursă foto: Ministerul Educației și CercetăriiSursă foto: Ministerul Educației și Cercetării

Codul Educației ar putea fi modificat. Măsuri suplimentare de prevenire și combatere a violenței în sistemul de învățământ

23 noiembrie 2023
265 vizualizări

Mecanismul de prevenire și de combatere a violenței în instituțiile de învățământ, atât a cele îndreptate către elevi, precum și a celei îndreptate împotriva cadrelor didactice, a fost discutat în cadrul unor consultări publice organizate la Parlamentul Republicii Moldova. Discuțiile au vizat o serie de modificări la Codul educației propuse de Ministerul Educației și Cercetării în scopul sporirii siguranței elevilor și cadrelor didactice în instituțiile de învățământ.


În cadrul consultărilor, a fost prezentat un raport de analiză comparativă a cadrului normativ privind combaterea fenomenului violenței în școli, precum și a cadrului normativ național, cu recomandări de modificare și completare. Totodată, au fost prezentare mecanismele și instrumentele actuale de prevenire a fenomenului violenței.  

Modificările propuse la Codul Educației includ și sancțiuni ce pot fi aplicate elevilor pentru acțiunile de violență manifestate în raport cu colegii sau personalul din învățământul general și cel profesional tehnic, însoțite de un șir de garanții – dreptul de a beneficia de asistență psihologică în cazul oricărui tip de sancțiune aplicată, o procedură clară de aplicare a sancțiunii, precum și de contestare a acestora.

 Amintim că pe 4 septembrie 2023, un minor din Gimnaziul Malcoci a fost bătut și electrocutat în curtea școlii.

„Violența în școli și, în special, cea în raport cu pedagogii este un subiect despre care se discută mai puțin public. Ne dorim să avem un mediu prietenos pentru toți participanții la procesul educațional: elevi, părinți, profesori. Suntem conștienți că o simplă modificare legală nu va fi suficientă, vom avea nevoie de o intervenție mult mai complexă”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a salutat inițiativa de a aborda complex problema violenței în școli.  

„Este foarte important să îmbunătățim cadrul legal, astfel încât să existe un mediu de siguranță în școli – atât pentru cadrele didactice, pentru elevi, cât și pentru oricine este beneficiarul unui proces educațional. Aceste discuții publice ne vor ajuta să prezentăm în plen un proiect cât mai complet. Prin urmare, propunerile participanților la aceste consultări publice sunt foarte valoroase”, a precizat parlamentara.

De asemenea,  în cadrul consultărilor a fost discutată eventualitatea adoptării unui statut al elevului  – un act normativ care să prevadă drepturile, obligațiile, responsabilitățile, interdicțiile elevilor în cadrul instituției de învățământ.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările