ialovenionline
design fara titlu

Copilul agresat în curtea Gimnaziului Malcoci a fost externat. Avocatul Poporului s-a autosesizat pe marginea acestui caz

12 septembrie 2023
2813 vizualizări

Elevul din clasa a IX-a, care a fost bătut de către un alt elev, în ograda gimnaziului Malcoci, a fost externat din spital, unde i-a fost efectuată intervenția chirurgicală la nas. Mama copilului spune că acesta se află la evidența medicului ORL și încă nu știe când și dacă copilul său va continua studiile în același gimnaziu sau nu. Totodată, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat cu referire la acest caz, pentru examinare, se spune într-un comunicat al instituției ce apără drepturile omului.

Nina Podoleanu, mama copilului agresat, spune că nu știe când copilul său va reveni la ore și declară că îi este frică să își lase copilul să frecventeze gimnaziul din Malcoci.

Nu știu ce să fac. E clasa a IX-a și nu știu. Depinde de ce o sa ne spună medicul, dar el a spus din start că fractura pe care o are, rana de la nas se va prinde complet peste două luni. Ca fiecare mamă, mi-i foarte în grijă, dacă cineva iar îl atinge, chiar nu știu ce să fac”.

Directoarea gimnaziului – mama băiatului care i-a agresat pe copilul, i-a propus să suporte toate cheltuielile ce țin de intervenția chirurgicală la nas pe care a suportat-o băiatul, mai spune mama.

„În acea zi eu am sunat-o de vreo trei ori și ea nu mi-a răspuns. Tocmai seara ea a sunat și și-a cerut scuze telefonic. Dar aici nu este caz de telefon, e ceva mai serios. Nasul rupt și electrochoker asta nu e un caz simplu. Noi i-am spus să vină cu băiatul ei să ne lămurim. Dar ea parcă nici nu a auzit.

A doua zi, când a aflat că suntem la spital, și că e caz mai grav, unde e necesară intervenție chirurgicală, deja s-a pus pe gânduri. Deja voia să vină la spital, să își ia toate cheltuielile asupra ei. Eu nu am acceptat, pentru că propunerea asta de bani însemna ca eu să închid ochii la tot ce s-a întâmplat. Dar eu din start am spus că nu am nevoie de bani. Pur și simplu, dumnealor, directoarea și cadrele didactice, nu s-au uitat la mine ca om. Și nici la copilul meu. Nu m-au sunat imediat să îmi spună ce s-a întâmplat. Nu au apelat la nimeni, pur și simplu i-au pus un bandaj la nas și l-au mai ținut o lecție. El singur a cerut să i se schimbe bandajul, că era plin de sânge. Apoi l-au trimis acasă. Ei au vrut să ascundă. Să spună că asta s-a petrecut nu la școală, dar pe drum, sau nu știu ce au vrut”.

Ca și comparație, mama copilului spune că anul trecut, băiatului său i s-a făcut rău la școală și atunci imediat a fost dus la punctul medical pentru a-i fi acordată îngrijirea necesară.

Atunci imediat am fost anunțată, dar acum, că a fost agresat, nu are importanță că e fiul directoarei sau nu, trebuia să fiu anunțată imediat. Dar așa ei au vrut să ascundă. Mai mult, profesorii au anunțat elevii să își închidă gura, să nu povestească ce și cum a fost”, spune Nina Podoleanu. 

Contactat de IaloveniOnline, șeful Direcției Generale Educație din cadrul Consiliului Raional Ialoveni, Ion Scutaru, spune că pe caz au fost luate măsurile ce depind în acest moment de Direcția Educație, iar pentru luarea undei decizii finale, este nevoie de o decizie a polițiștilor.

„Noi am avut ședința extinsa de examinare cazului, dar așteptăm organele competente sa ne trimită decizia lor, ca și noi sa luăm o decizie. Așteptăm de la ei răspunsul. Oricum, noi pași în vederea nerepetării a unui astfel de caz, deja am făcut. Am adus la cunoștința tuturor celor implicați în procesul educațional cu privire la tehnica securității, vom avea și o ședință cu managerii să ne asigurăm că toți au înțeles ce trebuie să facă pentru ca astfel de cazuri să fie evitate”.

Ion Scutaru spune că, dacă va fi demonstrată neglijența directoarei gimnaziului, atunci, aceasta riscă să fie sancționată conform Codului Muncii, care prevede inclusiv demiterea din funcție. În același timp, Scutaru spune că astfel de incidente nu au mai avut loc la Gimnaziul Malcoci. 

„Ne bucurăm de prestația pe care o au cadrele didactice și elevii. Gimnaziul din Malcoci a fost mereu ca model, pentru că este cea mai mare instituție de tip gimnaziu din raion, cu 219 elevi. Până acum nu au fost astfel de cazuri în acest gimnaziu”.

Amintim că un elev în vârstă de 15 ani a fost agresat în curtea gimnaziului Malcoci de către un elev de 14 ani, care este și fiul directoarei instituției. Echipa IaloveniOnline a contactat telefonic de mai multe ori directoarea instituției, pentru a-i oferi dreptul la replică, însă aceasta fie nu răspunde la telefon, fie închide apelul atunci când aude o voce necunoscută. De asemenea, reporterii IaloveniOnline au mers la Gimnaziul din Malcoci, însă când ne-am apropiat de ușa directoarei, cineva a închis ușa pe dinăuntru.

Redacția IaloveniOnline menționează că este deschisă pentru a oferi dreptul la replică tuturor celor vizați în articolele publicate pe IaloveniOnline.md.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările