ialovenionline
Alegeri locale Costești 2023

Costești: Patru actuali consilieri se vor în funcția de primar. Cine sunt ceilalți candidați

10 octombrie 2023
2065 vizualizări

Opt candidați s-au înregistrat în cursa electorală pentru funcția de primar al satului Costești. Șapte din ei sunt pe listă de partid, iar unul este candidat independent.   Borta Vasile – Partidul Liga Orașelor și a Comunelor,  Mereacre Oleg – Partidul Social Democrat European, Ilie Ionaș – Partidul Acțiune și Solidaritate, Radu Meriacre – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Bivol Emilia – Platforma Demnitate și Adevăr,  Borta Gheorghe – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Negru Ion – candidat independent și Bivol Parascovia – Partidul Liberal Democrat din Moldova – sunt cei opt candidați înscriși în cursa electorală din 5 noiembrie. 

Cei patru actuali consilieri ce tind la funcția de primar sunt: Oleg Mereacre, Radu Meriacre, Ion Negru și Bivol Parascovia.

candidati primar costesti 2023

Borta Vasile, candidatul Partidul Liga Orașelor și a Comunelor este actualul primar al satului Costești. Are 61 de ani și de profesie este jurist. Acesta a mai fost primar în anii 2011-2015 fiind ales pe lista Partidului Liberal, iar în 2019 a candidat pe lista Partidul Politic „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA”.  În luna iunie 2023 acesta a refuzat solicitările presei de-a furniza informații de interes public, fapt condamnat de ONG-urile de media

Mereacre Oleg, candidatul Partidului Social Democrat European are 53 de ani, este jurist și la moment este neangajat. Acesta a deținut funcția de vicepreședinte și de președinte interimar al raionului Ialoveni, pe lista Partidului Democrat din Moldova. În perioada 2019-2023 a fost ales consilier local pe lista PDM-ului în Consiliul local Costești. Pe când era președinte interimar, acesta s-a remarcat prin scrisoarea scrisă și transmisă președintelui Județului Dâmbovița prin care îl îndeamna să nu mai vină în Moldova la evenimentele planificate de Centenarul Unirii. Tot el a fost unul dintre cei cinci susținători și membri ai PDM care au  aruncat curcanii în curtea Președinției, la acțiunea de protest de mare amploare din 9 iunie 2019 din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), după ce PSRM și PAS au semnat un acord temporar de formare a unei noi majorități parlamentare care urma să răstoarne guvernarea democrată de pe scena politică de la Chișinău.

Ilie Ionaș, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate are 44 de ani, este antreprenor și deține funcția de director al companiei MD Developments. Recent, Ilie Ionaș a fost ales în calitate de președinte a organizației locale PAS Costești.

Radu Meriacre, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova are 31 de ani, este de profesie economist, și lucrează în calitate de IT specialist la Ialoveni Gaz.

Bivol Emilia, candidata Platformei Demnitate și Adevăr, are 46 de ani, este de profesie juristă și detine funcția de administratoare a SRL-ului Salexcom. De-a lungul anilor, aceasta a fost susținătoarea Partidul Popular European din Moldova, a Partidului Nostru, de asemenea, a fost membră a Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019 a mai candidat independent la funcția de primar, iar în 2020 a deținut funcția de viceprimară a localității Costești.

Borta Gheorghe, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei are 72 de ani este de profesie tehnolog și deține funcția de administrator al SRL-ului Prodinaru.

Negru Ion este candidat independent, deși la alegerile din 2019 a candidat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. El are 45 de ani, și este administrator al ÎI Izvoraș Bivol. Pe parcursul anilor 2019-2023 a fost consilier în Consiliul local.

Bivol Parascovia, candidata Partidului Liberal Democrat din Moldova are 66 de ani, este de profesie contabilă și este fondatoarea SRL-ului Oxmarpan. Aceasta a candidat și în 2019 pe lista aceluiași partid. Pe parcursul anilor 2019-2023 a fost consilieră în Consiliul local.

Pentru funcția de consilier în Consiliul local au înaintat candidaturi 7 partide și un candidat independent – Ion Negru. 

Partidul Liga Orașelor și a Comunelor a propus o listă cu 19 consilieri, Partidul Social Democrat European a propus 22 de candidați, iar Partidul Acțiune și Solidaritate a propus o listă cu 24 de candidați. Partidul Socialiștilor a înaintat o listă cu 12 candidați, Partidul Platforma DA a propus 15 candidați, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a propus 15 candidați.   Partidul Liberal Democrați din Moldova are 9 candidați, iar Partidul Național Liberal a propus o listă cu 11 candidați. Listele complete pot fi văzute mai jos.

candidati consiliul costesti 2023 loc
candidati consiliul costesti 2023 pdcm
candidati consiliul costesti 2023 pas
candidati consiliul costesti 2023 pas2
candidati consiliul costesti 2023 platforma da
candidati consiliul costesti 2023 pldm
candidati consiliul costesti 2023 pnl
candidati consiliul costesti 2023 psrm
candidat consiliul costesti 2023
candidati consiliul costesti 2023 psde

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările