ialovenionline
0a971fb0 a727 41fe a38e a8863bea9deb

Deputat: Unele persoane nu declară corect câte persoane locuiesc în locuință. Localitatea va pierde pentru zeci și sute de ani înainte

30 mai 2024
374 vizualizări

Recensământul este un proces extrem de important pentru viitorul localităților Republicii Moldova, iar răspunsurile sincere și obiective ale cetățenilor se vor reflecta ulterior în oportunități de dezvoltare pentru comunitate. Despre aceasta spune deputatul Petru Frunze, fost primar de Puhoi, care solicită persoanelor să declare și să spună fără frică adevărul, în special în legătură cu numărul persoanelor care locuiesc în locuința recenzată.

Deputatul spune că unele persoane nu declară corect câte persoane locuiesc permanent sau temporar în locuință din frica de a nu achita ulterior taxe sau impozite, or își doresc să beneficieze de ajutor social.

„Astfel în unele localități dacă recenzorii și primăria nu vor fi atenți, numărul locuitorilor va fi redus foarte mult și nu va corespunde cu realitatea. Din această cauză va pierde localitatea pentru zeci și sute de ani înainte.

Am fost implicat în Recensământul populației din anul 2014, în satul Puhoi recenzorii au identificat 4500 persoane din 5 600 locuitori declarați în anul 2004. Dacă nu ma implicam personal, timp de câteva săptămâni, am lucrat pana târziu cu recenzorii prin examinarea amănunțită a fiecărei gospodării, astfel nu identificam un număr de 5800 locuitori. În unele gospodării au fost declarate 1-2 persoane, în realitate am identificat în unele cazuri 8 persoane, alte gospodării au fost trecute cu vederea”, spune Petru Frunze.

În continuare, deputatul enumeră dezavantajele pentru localități în cazul în care recensământul populației nu este realizat în mod obiectiv:

1. Localitățile cu mai puțini locuitori beneficiază de fonduri mai mici de finanțare.

2. Fondurile Europene vor fi orientate pe domenii și va fi luat în considerație numarul de locuitori, în mod special o parte din fondurile de mediu sunt orientate în primul rand spre localități cu o populație mai mare.

3. Taxa rutieră este încasată în bugetul primăriilor raportat la numărul de locuitori, primăriile cu locuitori mai puțini primesc bani mai putini pentru întreținerea străzilor de importanța locală. De exemplu, localitățile cu 10 mii locuitori beneficiază de aproximativ 3 milioane lei anual, localitățile cu o mie de locuitori beneficiază de 300 mii lei anual, fiecare locuitor ar atrage anual câte aproximativ 300 lei pentru întreținerea drumurilor din localitate.

4. Primăriile cu mai puțini locuitori au prevăzut mai puțini angajați, astfel primăria devine ineficientă în realizarea programului de dezvoltare a localității.

5. Localitățile cu puțini locuitori declarați nu sunt atractive pentru investitori, astfel nu sunt deschise locuri de munca și nu sunt încasate impozite în bugetul primăriilor.

6. Scăderea bruscă a numărului de locuitori declarați de la recensământul populației din 2014 la cel din 2024 va motiva o parte din locuitori sa își schimbe locul de trai sau activitatea în altă localitate, localitatea va fi privită de locuitori cu perspective reduse de dezvoltare, iar valoarea caselor de locuit, terenuri sau alte proprietăți va fi în scădere.

7. Localitățile cu un număr mai redus de locuitori nu vor avea argumente precum ca localitatile mai mari trebuie să se amalgameze cu localitati cu locuitori mai puțini.

În localitățile unde va fi efectuat obiectiv recensământul, iar locuitorii vor declara corect informația ce tine de persoanele care locuiesc în locuință atunci se vor diminua esențial riscurile enumerate mai sus, mai spune fostul primar.

„Recensământul populației nu are nimic comun cu stabilirea taxelor locale sau cu stabilirea impozitelor, este o evidență a populației pentru fiecare localitate făcută odată la 10 ani. Îmi doresc ca localitățile raionului Ialoveni sa prospere astfel contez pe bună intenție a persoanelor antrenate în efectuarea recensământului, a echipelor din primării dar și a locuitorilor. Viitorul localităților noastre depinde de ce facem noi astăzi pentru ele, uneori mai târziu este prea târziu”, mai scrie Petru Frunze.

Amintim, Raionul Ialoveni se află printre raioanele cu cea mai mică rată a locuințelor recenzate, la această etapă. Detalii, vedeți AICI.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările