ialovenionline

Guvernare locală

nereguli achizitii publice

DOC// Nereguli în achizițiile publice ale Primăriei Ialoveni. Partea III

28 iulie 2021
462 vizualizări

Continuam prezentarea, în cel de al treilea articol, a neregulile depistate de Inspecția Financiară la Primaria Ialoveni. În baza Prescripției emise de inspecție, despre nereguli în achizițiile publice admise la Primăria Ialoveni. Primul articol îl puteți citi AICI și a doua parte AICI.

Divizarea achizițiilor aferente reparației drumurilor

În scopul aplicării procedurilor de achiziție de valoare mică și evitării procedurii de achiziție prin cererea ofertelor de prețuri, sau prin licitație, în anii 2017, 2019 și 2020, autoritatea contractantă, Primăria Ialoveni, a admis divizarea achizițiilor aferente reparației drumurilor.

Dosarele de achiziții – la voia întâmplării

Calitatea unor dosare de achiziții publice nu corespunde prevederilor legii prin achizițiile publice, acestea nefiind ștampilate și numerotate, pentru asigurarea integrității lor și minimizarea riscului de sustragere, schimbarea unor documente, astfel diminuându-se și posibilitatea monitorizării conformității procedurilor de achiziții publice

Foi de parcurs pentru autoturisme  fără indicarea scopului deplasării

În perioada 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2020, contabilitatea Primăriei Ialoveni a acceptat foi de parcurs pentru autoturisme, perfectate pentru o perioadă de 3-5 zile, fără indicarea sarcinii, punctelor și timpului de plecare/sosire.
La unele mijloace fixe lipsesc numerele de inventar.                 

De asemenea, Inspecția Financiară a mai descoperit că Casa primăriei Ialoveni nu este dotată regulamentar și anume: lipsește o încăpere special amenajată și izolată destinată primirii și eliberării și păstrării provizorii a numerarului.

Contabila Primăriei Ialoveni – amendată

În raportul Inspecției Financiare se menționează că, pentru încălcarea Legii contabilității, în perioada supusă inspectării, persoanei responsabile (contabila) i-a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție prevăzută de articolul 295 (alin 1) din Codul Contravențional.

Articolul 295 Încălcarea procedurii de raportare a informaţiei necesare pentru monitorizarea datoriei sectorului public din Codul Contravențional prevede următoarele:
Neîndeplinirea cerinţelor stabilite de Guvern privind raportarea informaţiei necesare pentru monitorizarea datoriei sectorului public, a obligaţiilor condiţionale ce rezultă din contractele de garanţie de stat şi a operaţiilor ce ţin de recreditarea de stat
se sancţionează cu amendă de la 15 la 45 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, adică de la 750 lei la 2250 lei amendă.

Inspectia financiara 3 articol


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările