ialovenionline
f53fa9f4 414b 42af 917e 44c615a180ae

Igor Grosu: Moldovenii au demonstrat că sunt europeni și că le pasă de marea familie europeană

10 iunie 2024
286 vizualizări

Prin votul exprimat ieri, Republica Moldova intră pe harta electorală a Europei și a României. Este declarația făcută de speakerul Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, după prezența record a basarabenilor la alegerile europarlamentare de ieri, 9 iunie 2024. Potrivit lui Grosu, basarabenii au demonstrat, și de această dată, „că sunt europeni și că le pasă de marea familie europeană”.

„Prin votul exprimat, am arătat maturitate, spunând Nu extremismului politic și populismului și că Moldova crede în Democrație! Vom munci ca în anul 2024 să învingă democrația, iar democrația se apără prin vot, ceea ce am făcut la alegerile locale, la alegerile europarlamentare și aceasta vom face la 20 octombrie. Vom demonstra, ca de fiecare dată, că vocea noastră este puternică, că suntem europeni și că ne pasă de viitor. De aceea, noi, Partidul Acțiune și Solidaritate, vom continua să mergem din casă în casă, din poartă în poartă, pentru a le vorbi oamenilor din întreaga țară despre beneficiile de a face parte din marea familie europeană. Această familie europeană ne va asigura pacea, bunăstarea și ne va ajuta să ne păstrăm tradițiile.

Vom continua să muncim împreună cu Partidul Național Liberal, cu Partidul Popular European, să construim o Moldovă puternică, cu o țară vecină ca România puternică, într-o Uniune puternică”, spune Igor Grosu.

De menționat că, deși diaspora României a fost mai pasivă la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 față de europarlamentarele din 2019, Republica Moldova a înregistrat o prezență record a alegătorilor români la secțiile de vot. Peste 25% din voturile din diaspora au venit din Republica Moldova, aceasta clasându-se pe primul lor la capitolul prezență (peste 56 de mii de alegători), urmată de Marea Britanie (31.212 voturi) și Germania (25.397 de voturi).

Conform rezultatelor preliminare, pe locul unu în preferințele basarabenilor este Alianța PSD – PNL, care a acumulat peste 56% din voturi în Republica Moldova. La o distanță semnificativă se află Alianța Dreapta Unită PMP, USR și Forța Dreptei, care au acumulat în jumătate cât voturile obținute de PSD – PNL, adică puțin peste 23%.

Citește și: Siegfried Mureșan, despre prezența record a basarabenilor la alegerile europarlamentare: „Un argument puternic pentru toată Europa”

Cum s-a votat la secțiile de votare din Raionul Ialoveni, la alegerile europarlamentare din 9 iunie


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările