ialovenionline
img 6415

La Cigîrleni va avea loc Festivalul „La vatra plăcintelor”. Primar: „Este deja o tradiție pentru localitatea noastră”

12 iulie 2023
2028 vizualizări

Duminică, 16 iulie, pe stadionul satului Cigîrleni, începând cu ora 13:00, va avea loc Festivalul bucatelor tradiționale „La vatra plăcintelor”. Evenimentul, aflat la cea de-a X-a ediție, va avea în centrul atenției plăcintele și muzica folclorică. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Raional Ialoveni, Secția Cultură, și Primăria Cigîrleni.

Potrivit șefei Secției Cultură, Diana Josu-Braniște, la eveniment vor participa 18 ansambluri folclorice, 15 instituții publice și agenți economici, cât și gospodine.

„Vom avea meșteri populari, parada portului popular, iar ansamblurile vor avea expoziții „Casa Mare”. Și, bineînțeles, vom avea plăcinte de tot felul, începând cu învârtite cu brânză, varză, cartofi, brânză de oaie, până la plăcinte pe tigaie, saralii și alte plăcinte. Suntem siguri că fiecare va găsi plăcinte pe gustul său”, spune Diana Josu-Braniște.

Deși la edițiile anterioare plăcintele erau servite gratuit pentru degustare, în măsura posibilităților, în acest an plăcintele vor fi disponibile pentru vânzare. Astfel, oaspeții vor putea procura și merge acasă cu plăcinte.

„Am primit această idee de la mai mulți vizitatori din anii precedenți, ca să facem un volum mai mare de plăcinte și sa le vindem. Până acum, la edițiile anterioare, gospodinele făceau doar pentru degustare”, spune primarul satului Cigîrleni, Sergiu Erizanu.

„Este un festival care anul acesta va fi la cea de-a X-a ediție. Pentru localitatea noastră este deja o tradiție. Este cel mai mare festival pe care îl avem. Vom avea oaspeți de onoare din Republica Moldova, dar și din România, diferiți primari din diferite localități. Avem oaspeți din toată republica Moldova, care ne vizitează în fiecare an.

Suntem foarte bucuroși să fim onorați cu prezența a cât mai multor cetățeni, pentru a promova împreună tradițiile și obiceiurile noastre”, mai spune primarul de Cigîrleni.

Întrebat cât costă organizarea festivalului, primarul spune că nu are un deviz de cheltuieli: “Nu avem deocamdată, pentru ca mai apar cheltuieli neprevăzute, dar sunt implicați agenți economici. Majoritatea cheltuielilor vor fi acoperite de agenții economici, care vin cu donații. Ei se implică în discuțiile cu artiștii, se implică activ in organizare, lucru pentru care le mulțumim”.

Consiliul raional, Secția Cultură, contribuie cu corturi, partea artistica, prezentator, diplome și cadouri pentru ansamblurile folclorice.

347398524 755604143027865 8496239295391373233 n


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările