ialovenionline
alegeri rezultate preliminare IaloveniOnline

22 de localități din raionul Ialoveni și-au ales primarii DIN PRIMUL TUR

5 noiembrie 2023
12094 vizualizări

La 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. În raionul Ialoveni, peste 37 de mii de alegători s-au prezentat la urnele de vot pentru a-și vota primarii, consilierii locali și consilierii raionali.

În 22 de localități din raion, primarii au fost aleși din primul tur, acumulând mai mult de jumătate din voturile exprimate de alegători. În alte TREI localități din raionul, niciun candidat nu a acumulat mai mult de jumătate din voturi, pentru a putea fi ales din primul tur. Astfel, bătălia pentru funcția de primar va continua în cel de-al doilea tur, ce va avea loc la 19 noiembrie.

Cele mai multe primării au fost câștigate , în primul tur, de PAS- 11 primari. PDCM – 3 primari, PSDE – 3 primari, LOC – 2 primari, Platforma DA – 1 primar, independenți – 2 primari.

Totodată, în majoritatea localităților, 18 la număr – localnicii au ales același primar ca și în ultimii patru ani. În doar patru localități, oamenii au ales un alt primar decât cel anterior: Malcoci, Horodca, Puhoi și Costești.

Vă prezentăm mai jos primarii aleși din primul tur, conform rezultatelor preliminare prezentate de CEC:

Gangura

Primar din primul tur 4

Candidatul PAS, Marcel Bobeica, obține în urma alegerilor din 5 noiembrie un nou mandat de primar. Singurul său contracandidat, Savca Nelea, înaintată de Partidul Șansă, a fost exclusă din cursa electorală, în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, care a anulat înregistrarea tuturor candidaților Partidului Șansă.

La alegerile din 2019, Marcel Bobeica a fost ales cu votul a 843 de alegători, acesta fiind înaintat de Partidul Democrat.

Pojăreni

3

Un alt candidat care nu a avut cu cine concura este Anatolie Chicerman. Acesta a fost singurul pretendent la funcția de primar de Pojăreni, fiind înaintat de Partidul Social Democrat European (fostul PD). Respectiv, Anatolie Chicerman a obținut 100% din voturi, fiind votat de 385 de alegători. La alegerile locale din 2019, acesta a fost votat de 424 de persoane.

Văratic

Iurie Chirman, candidatul PDCM, a fost votat de 84% din alegători, în timp ce contracandidatul său, Cozma Bîrcă – candidatul PSRM, a acumulat puțin peste 16% din sufragii. Astfel, Iurie Chirman câștigă un nou mandat la șefia Primăriei Văratic, fiind ales de 281 de persoane. La alegerile din 2019, Chirman a fost ales primar cu voturile a 308 alegători.

De menționat că Văratic se numără printre localitățile cu cea mai mică prezență la vot din raion: doar 37% din alegători s-au prezentat la secțiile de votare.

Primar din primul tur 1

Sociteni

Victor Goloman, candidatul PAS, obține un nou mandat de primar la Sociteni. Acesta a fost votat de 63% din alegători, ceea ce reprezintă 480 de voturi, conform datelor CEC. Pe locul doi în preferințele alegătorilor s-a clasat Victoria Marian-Bogos (Platforma Da) – 33% din voturi, Irina Cravcenco (PSRM) – 3% din voturi, Aliona Pașchevici (PL) – 0%. 

La alegerile din 2019, Victor Goloman a fost votat de 410 alegători.

Primar din primul tur 2

Hansca

Candidata PSDE, Elena Moșneguțu, obține un nou mandat la funcția de primar de Hansca, fiind votată de peste 90% din alegători, adică 320 de voturi. Contracandidata sa de la PSRM, Lidia Cernei, a obținut sub 10% din voturi, fiind votată de 33 de persoane. 

De menționat că Hansca s-a numărat printre loclaitățile cu cea mai mică rată de participare la vot din raionul Ialoveni – sub 40%. 

La alegerile din 2019, Moșneguțu a fost aleasă cu 322 de voturi. 

Primar din primul tur 3

Ulmu

Candidatul independent Veaceslav Druceanu obține încă un mandat de primar de Ulmu. Acesta a fost ales cu peste 79% din voturi, ceea ce înseamnă că 680 de alegători au pus în dreptul său ștampila VOTAT.  Pe locul doi în preferințele alegătorilor este Tudor Goțonoagă (Platfiorma DA) – sub 13% din voturi, pe locul trei – Tudor Goțonoagă (PLDM), cu puținpeste 4% din voturi, iar pe ultimul loc – Oleg Nani (PSRM), cu peste 3% din voturi. 

La alegerile din 2019, Veaceslav Druceanu a fost ales primar cu voturile a 564 de ulmeni. 

De menționat că Ulmu este localitatea cu cea mai mică prezență la vot din raionul Ialoveni, cu o rată a participării de sub 35%. 

Primar din primul tur 11

Zîmbreni

Daniel Țonu, candidatul LOC, obține încă un mandat la șefia Primăriei comunei Zîmbreni. Acesta a fost votat de peste 60% din alegători, ceea ce constituie 686 de voturi. La alegerile din 2019, Țonu a fost ales primar cu votul a 586 de voturi, cu 19 voturi mai mult decât contracandidatul său. 

După Țonu, în preferințele alegătorilor este Vladimir Paladi (PDCM) cu 24% din voturi, urmat de Valentina Buciumaș (PAS) – cu sub 16% din voturi. 

Primar din primul tur 5

Malcoci

Mihail Ermurachi, candidatul PSDE obține la limită un mandat de primar de Malcoci. Acesta a obținut 50,57% din voturi, față de contracandidatul său de la PAS, Serghei Gîndea, care a acumulat 49,43% din sufragii. Astfel, Ermurachi Mihail a fost ales primar al satului Malcoci de 446 de alegători, cu 10 mai mulți decât cei care au votat pentru Gîndea. 

Primar din primul tur 8

Bardar

Valeriu Rața va ocupa încă patru ani funcția de primar de Bardar. Candidatul independent l-a învins pe candidatul LOC, Alexandru Tonu, ultimul fiind votat de sub 30% din alegători. 

Astfel, la 5 noiembrie 2023, Rața a fost votat de 1445 de alegători. La alegerile din 2019, acesta a câștigat șefia Primăriei Bardar cu votul a 1138 de votanți. 

Primar din primul tur 10

Cărbuna

Constantin Cecoi mai stă la Primăria Cărbuna. Acesta a fost ales, din nou, primar, cu votul a peste 93% din alegători, mai exact – 549 de votanți. 

Contracandidații săi au acumulat câte 4,6% – Ilie Costiuc (PSRM, și 1,87% – Aliona Inculeț (Platforma DA. 

La alegerile din 2019, Cecoi a fost ales primar din turul doi, cu votul a 349 de alegători. 

Primar din primul tur 13

Horodca

După câțiva ani de pauză, Ștefan Vlasî revine la șefia Primăriei Horodca. Acesta l-a învins pe fostul primar, Ion Ciobu, care a acumulat doar 35% din sufragii. 

Ștefan Vlasî a ocupat în trecut mai multe mandate de primar de Horodca, iar acum a câștigat un noi mandat cu votul a peste 54% din alegători. Mai exact, candidatul PAS a fost votat de 226 de persoane. 

Ultimul în preferințele de vot ale horodcenilor s-a clasat candidatul PSRM, Ion Oancea. 

Primar din primul tur 12

Molești

Catan Mihail obține al șaptelea mandat la șefia Primăriei Molești. Candidatul PDCM a fost votat de peste 71% din alegători, ceea ce înseamnă că 678 de persoane au aplicat ștampila VOTAT în dreptul numelui său. 

Contracandidatul său de la PAS, Gheorghe Stratan, a fost votat de sub 30% din sufragii. 

La alegerile locale din 2019, Catan a fost ales primar cu 665 de voturi.

Primar din primul tur 14

Văsieni

Candidatul PAS, Sergiu Candu, obține cel de-al treilea mandat la șefia Primăriei Văsieni. Acesta a ocupat primul loc în preferințele alegătorilor, fiind votat de 794 de alegători sau peste 66% din sufragii. Pe locul doi s-a clasat Constantin Plămădeală (PSDE) cu 18% din voturi. Locul trei este ocupat de Igor Bodean (PDCM) cu 11% din voturi, iar pe ultimul loc – Cristina Friniuc (Platforma Da), cu puțin peste 4% din voturi.

La alegerile din 2019, Candu a fost ales primar cu votul a 899 alegători.

Primar din primul tur 15

Puhoi

Candidata PAS Nadejda Carajea obține primul său mandat de primar al satului Puhoi. Aceasta a fost votată de 1080 de alegători, ceea ce înseamnă peste 57% in sufragii. Pe locul doi în preferințele alegătorilor din Puhoi este Nicolai Toma (PDCM) cu 29% din voturi, urmat de Ivan Sîrbu (PSRM) – cu 9% din voturi, și Nicolae Uțica (PLDM) cu sub 4% din voturi. 

Primar din primul tur 16

Dănceni 

Candidata PAS Victoria Butuc-Guranda obține cel de-al doilea mandat la șefia Primăriei Dănceni. Aceasta a acumulat peste 57% din voturi, ceea ce înseamnă că 605 alegători au aplicat ștampila VOTAT în dreptul numelui ei. 

Pe locul doi în preferințele alegătorilor se clasează Andrei Vîrlan, candidat independent, care a acumulat puțin peste 34% voturi, urmat de Vitalie Ursu (PDCM) – cu 8% voturi.

La alegerile din 2019, Butuc-Guranda a fost aleasă primar  cu 627 de voturi, cu 13 mai mult decât contracandidatul său Andrei Vîrlan. 

Primar din primul tur 17

Răzeni

Ion Crețu obține al treilea mandat la șefia Primăriei comunei Răzeni. Acesta a fost votat de peste 77% din alegători, ceea ce înseamnă că 1934 de persoane au pus în dreptul său ștampila VOTAT. 

Pe locul doi în preferințele alegătorilor s-a clasat Adelina Ghețiu (PAS) cu peste 12% din voturi, pe locul trei – Valentin Preda (independent, cu sub 9% din voturi, iar pe locul patru – Liviu Grușevschi (PSRM) – cu puțin peste 1%.

La alegerile din 2019, Ion Crețu a fost ales primar cu votul a 1930 de alegători.

Primar din primul tur 18

Țipala
Candidatul PAS, Silviu Bivol, câștigă un nou mandat de primar de Țipala. Acesta a acumulat peste 71% din voturi, fiind ales de 1263 de oameni. La alegerile din 2019, Silviu Bivol a fost fost ales primar din turul doi, cu voturile a peste 1000 de alegători.
La aceste alegeri, pe locul doi în preferințele alegătorilor din Țipala este Larisa Poiată, candidata Platformei DA, care a acumulat puțin peste 18% din voturi. Locul 3 este ocupat de candidatul PDCM, Dorin Coca, fiind votat de 8% din alegători, iar pe locul 4 – Zinaida Moruz, candidata PSRM, car a acumulat puțin peste 2% din sufragii. De menționat că, comuna Țipala este a treia localitate din raion cu cea mai bună prezență la vot. Aici s-a înregistrat o rată de participare de peste 51%.

Primar din primul tur 19

Mileștii Mici

Candidata Platformei DA, Rodica Agrici, câștigă cel de-al doilea mandat la șefia Primăriei comunei Mileștii Mici. Aceasta a acumulat peste 59% din sufragii, ceea ce înseamnă 1127 de voturi în favoarea sa. La o distanță substanțială se află candidatul Partidului Schimbării, Vadim Trofim, cu sub 14% din voturi. Următorii în preferințele alegătorilor din Mileștii Mici sunt: Aliona Castraveț (PAS) – 8,6% Lucia Țurcanu (PSDE) – 8,4% Denis Gavrilan (PSRM) – 6,4% Radu Gavrilan (LOC) – 2,2% Vladimir Tanasă (independent) – 1%

Primar din primul tur 21

Cigîrleni

Candidatul PDCM Sergiu Erizanu câștigă încă un mandat la funcția de primar de Cigîrleni. Acesta a acumulat peste 75% din sufragii, ceea ce înseamnă 705 voturi. La o distanță considerabilă se află candidata PAS Larisa Pînzari, cu 14% din voturi, apoi candidatul PLDM Ion Lupu, cu 5% din voturi. Pe locul patru este Valentina Erezanu (PSRM), cu sub 4% din voturi. 

La alegerile din 2019, Sergiu Erizanu a fost ales primar de 539 de alegători. 

Primar din primul tur 20

Ialoveni 

Sergiu Armașu obține al treilea mandat de primar de Ialoveni. De această dată, Sergiu Armașu este candidatul PAS, în timp ce primele două mandate au fost câștigate ca și candidat independent. 

La 5 noiembrie 2023, Sergiu Armașu a acumulat peste 72% din sufragii, ceea ce înseamnă că  4600 de alegători au aplicat ștampila VOTAT în dreptul numelui său. La alegerile din 2019, Sergiu Armașu a fost ales primar cu 3384 de voturi. 

Ceilalți 9 candidați au obținut: 

Liviu Vovc (Platforma DA) – 11,6% din voturi

Serghei Canțer (PSRM) – 4,2% din voturi

Ruslan Gaștea (PDCM) – 3% din voturi

Natalia Draguțan (PLDM) – 2,7% din voturi

Ghenadie Erimia (PSDE) – 2,4% din voturi

Ștefan Bivol (PCRM) –  2,2% din voturi

Vitalia Stoian (CUB) – 0,9% din voturi

Dumitru Nicoară (PNL) – 0,2% din voturi

Eduard Slobodaniuc (Partidul Șansă) – RETRAS

Primar din primul tur 23

Horești

Petru Cigoreanu obține încă un mandat la șefia Primăriei Horești. Acesta a obținut peste 76% din sufragii, ceea ce înseamnă 974 de voturi în favoarea sa. Contracandidatul său de la LOC, Veaceslav Zgîrcu, a acumulat sub 24% din voturi. 

La alegerile din 2019, Petru Cigoreanu a fost ales primar cu 1038 de voturi. 

Primar din primul tur 24

Costești


Candidatul PAS Ilie Ionaș câștigă primul său mandat de primar de Costești. Acesta l-a învins din primul tur pe primarul Vasile Bortă, candidatul LOC la aceste alegeri.

Primar din primul tur 26

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările