ialovenionline
mitropolia Basarabiei

Mitropolia Basarabiei reacționează după ce preotul din Puhoi a fost oprit din a oficia cele sfinte de către Mitropolia Moldovei

29 iunie 2023
1999 vizualizări

Mitropolia Basarabiei vine cu o reacție în urma decretului semnat de Mitropolia Moldovei în care preotul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, este oprit de a oficia cele sfinte, începând cu data de 27 iunie 2023, „până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului și revenirea în clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova”. Mitropolia Basarabiei precizează că protoiereul Alexei Sîrbu, fost cleric al Mitropoliei Chișinăului, la dorința comunității, încă din anul 2022 este cleric al Mitropoliei Basarabiei, respectiv al Episcopiei Basarabiei de Sud. „Toate măsurile luate împotriva Preacucerniciei Sale sunt nule și abuzive, el având preoție lucrătoare și putând oficia fără nici o restricție toate sfintele slujbe”, menționează instituția. De asemenea, Mitropolia Basarabiei notează că „îi primește în jurisdicția ei pe toți clericii și credincioșii care vor să fie sub omoforul Bisericii Neamului”.

Într-un comunicat emis de Mitropolia Basarabiei, instituția menționează: „În prezent, când în mod canonic, liber și legal, clericii și credincioșii vor să revină în sânul Bisericii Mame, urmașii agresorilor de altădată dau acte administrative de intimidare și opresc procesul firesc și natural al lucrurilor. În acest sens, trebuie să precizăm că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova.  (…) Având în vedere toate acestea, facem cunoscut credincioșilor și clericilor din Republica Moldova că decretele date de Mitropolia Chișinăului (structură religioasă de apartenență rusă) asupra membrilor Mitropoliei Basarabiei nu au nicio valoare și sunt acte administrative care nu afectează starea harică a celor care vin în Biserica Mamă, Patriarhia Română”, se arată în comunicat.

De asemenea se precizează că „Protoiereul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, fost cleric al Mitropoliei Chișinăului, la dorința comunității încă din anul 2022 este cleric al Mitropoliei Basarabiei, respectiv al Episcopiei Basarabiei de Sud. Toate măsurile luate împotriva Preacucerniciei Sale sunt nule și abuzive, el având preoție lucrătoare și putând oficia fără nici o restricție toate sfintele slujbe”.

Ba mai mult, Mitropolia Basarabiei îndeamnă „pe toți fiii și fiicele duhovnicești din parohie să fie alături de preotul și părintele lor duhovnicesc pentru a se împărtăși de harul lui Duhului Sfânt revărsat prin mijlocirea slujitorilor lui Hristos. Cunoscând hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la viața bisericească a Mitropoliei Basarabiei, clericii care doresc să vină sub omoforul Bisericii Mame sunt primiți cu bucurie în Patriarhia Română”.

Am încercat din nou să luăm legătura cu preotul Alexei Sîrbu. Acesta a răspuns apelului telefonic, însă, cu un ton pasiv și apatic, și-a cerut scuze și a întrerupt apelul.

„Stimă pentru acest om din partea mea, tocmai a căpătat o valoare pozitivă, bravo pentru curaj, cred că nu fiecare ar fi capabil de așa gest”.

„Diferența dintre aceste două Mitropolii este că Mitropolia Basarabiei este a noastră, a tuturor românilor de pretutindeni, iar Mitropolia Moldovei ne este străină nouă fiindcă este subordonată Patriarhiei Moscovei, care binecuvântează crimele rușilor în Ucraina. Altă diferență este că toate sărbătorile creştine se sărbătorește pe stil nou în toată lumea, numai ruşii pe stil vechi, de parcă Iisus Hristos s-a născut de două ori, a murit de două ori şi a înviat de două ori”.

„Bravo domnule Preot Alexei Sîrbu! Ați procedat corect că ați luat această decizie curajoasă de a adera la Mitropolia Basarabia! Decizia Mitropoliei a Moldovei este un abuz şi un amestec grosolan în treburile interne al bisericii „Sfântul Nicolae” din localitatea Puhoi ”.

„Părintele Alexei Sirbu a decis sa adere la Mitropolia Basarabiei și noi îl susținem, urmăresc de ani de zile activitatea acestea și admir cate proiecte sociale, tabere de vară, ajutoare și activități au în favoarea comunității, pentru binele comun”.

Acestea sunt câteva opinii ale locuitorilor satului Puhoi expuse pe o rețea de socializare.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările