ialovenionline
Mitropolia Moldoveisursa: mitropolia.md

Mitropolia Moldovei nu va iniția „discuții privind aderarea la Patriarhia Română sau la alte structuri”

17 noiembrie 2023
357 vizualizări

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove respinge ideea anumitor preoți care au cerut inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Ieri, 16 noiembrie, a avut loc o ședință a Consiliului eparhial extins al Eparhiei Chişinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova, în cadrul căreia s-au discutat mai multe subiecte.

„În mod special s-a vorbit despre păstrarea și consolidarea unității Bisericii Ortodoxe din Moldova, în contextul zvonurilor din ultimul timp precum că Biserica Oortodoxă din Moldova, clericii ei vor adera la Mitropolia Basarabiei. Astăzi dezmințim această poziție eronată promovată în instituțiile media. A fost adoptată o decizie potrivit căreia BOM își păstrează statutul ei actual. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova și IPS Mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a spus Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, după ședință.

De menționat că recent, un grup de preoți și credincioși au semnat o adresare către Mitropolitul Vladimir, în care se arătau nemulțumiți că trebuie să facă ascultare în fața Patriarhului rus Kirill, care sprijină războiul dus de Rusia în Ucraina. Ei au cerut ca Mitropolia Moldovei să părăsească Biserica Ortodoxă Rusă și să adere la Patriarhia Română, rămânând în continuare sub omoforul Mitropolitului Vladimir.

De asemenea, tot mai mulți preoți au decis să părăsească Mitropolia Moldovei și să adere la Mitropolia Basarabiei. Decizia a fost luată și de preoți din raionul Ialoveni, precum este preotul Andrei Oistric din Malcoci, preotul Alexei Sîrbu din Puhoi, preotul Grigore Mereacre din Costești.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările