ialovenionline
Screenshot 2023 08 21 at 11.42.02

Părinții copiilor din Ruseștii Noi și Văsieni în audiența Ministrului Educației și Cercetării. Dan Perciun: „Revenim astăzi cu un răspuns”

21 august 2023
780 vizualizări

Un grup de părinți din Ruseștii Noi și Văsieni au fost astăzi, 21 august în audiența Ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, cerând deschiderea claselor de a X-a în Liceul Teoretic Ruseștii Noi și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, din Văsieni. Aceștia și-au arătat dezacordul de a duce copiii în liceul din Bardar, desemnat de Comisia de admitere Ialoveni drept liceul zonal. După discuții, Ministrul a dat asigurări că va analiza repetat rata de promovare la bacalaureatul, gradele didactice ale profesorilor și distanța până la liceul zonal și va veni astăzi cu un răspuns. 

Ministrul Dan Perciun a explicat că există o Metodologie care trebuie să fie respectată, și că se ține cont și de performanțele liceului. „Fiecare al patrulea elev nu a dat Bac-ul în Liceul din Ruseștii Noi, anul trecut. La Ruseștii Noi situația este așa cum este, nu este încurajatoare, dacă la Văsieni situația este mai bună, putem deschide două clase la Văsieni”, a precizat ministrul. 

„Niciun copil nu dorește să meargă la Bardar sau în altă parte. De ce încălcăm drepturile copilului?” – spune o mamă.

Părinții au transmis Ministrului că componența Comisiei de Admitere din Ialoveni este secretă și că decizia de desemnare a Liceului Teoretic „Aurel David”, din Bardar este politizată, întrucât liceul a fost ales netransparent. Aceștia spun că nu doresc să-și ducă copii la un alt liceul, chiar dacă le va fi asigurat transport, pentru că „interesele fiecărui elev sunt diferite iar transportul nu va aștepta pe fiecare copil să termine secțiile sportive sau alte activități extracuriculare”.

Un alt participant la discuție s-a întrebat cine răspunde de siguranța elevilor. „Dacă copilul rămâne după ore la școală, el va fi nevoit să aștepte transportul public din Bardar apoi să se oprească la șoseaua Hâncești și să traverseze intersecția printre mașini, pentru că nu există nici o trecere de pietoni, ulterior să aștepte iar un alt mijloc de transport”.

O altă problemă expusă ministrului a fost enunțată de o mamă din Ruseștii Noi, care a sesizat că copii nu sunt primiți în alte instituții de învățământ decât la liceul de la Bardar. „Am telefonat la un liceu din orașul Ialoveni pentru a încerca să-mi înscriu acolo copilul și ni s-a spus că nu primim copii din Ruseștii Noi, pentru că ei trebuie să meargă la Bardar”. Ministru a răspuns că „nu trebuie să existe nici o restricție pentru înmatricularea elevilor în alte instituții dacă aceștia nu doresc să meargă la liceul zonal”.

„Cazul de la Ialoveni arată situația clară, în loc să închidem consiliile raionale care nu sunt eficiente, am văzut că nu se i-a în calcul nici decizia consiliului, nici dispoziția președintelui, dar nu se închid consiliile raionale care nu sunt lucrative dar se închid liceele în Republica Moldova. (…) Acolo unde se închide o școală, se deschide o pușcărie”. a menționat Valentina Meșină, primara din Ruseștii Noi.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările