ialovenionline
274821805 3062750737306286 2563675745960636159 n

Primarii din raionul Ialoveni solidari cu cetățenii ucraineni refugiați în Republica Moldova

25 februarie 2022
1321 vizualizări

Mai mulți primari din raionul Ialoveni își îndeamnă locuitorii pe rețelele sociale să primească refugiați ucraineni care vin în Republica Moldova. Cei care pot să găzduiască sau să le pună la dispoziție case sau să facă alte donații sunt îndemnați să ia legătura cu administrația publică locală. Consiliul Raional Ialoveni comunică cu primăriile pentru a coordona cazarea refugiaților. De asemenea, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a deschis un cont pentru donații umanitare în susținerea poporului ucrainean.

Președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru susține că ține legătura cu primăriile din raion în vederea identificării spațiilor pentru a putea fi cazați potențiali refugiați. Iar pe rețelele sociale tot mai mulți primari și-au exprimat solidaritatea față de cetățenii ucraineni.

Primarul satului Ulmu: „Cine este  gata să primească refugiați din Ucraina, rugăm să  apelați la numărul 026847238 / 060-120-037”

Primarul satului Văsieni: „Dragi prieteni, în contextul situației complicate în care se află Ucraina dar totodată văzând disponibilitatea mai multor persoane de a oferi adăpost familiilor refugiate, rog cei care pot și au dorința de a ajuta, să scrie ori aici, ori în privat câte persoane pot primi! Deja Autoritățile Centrale încearcă să intervină în această problemă și este benefic să creăm o bază de date unică, așa o să avem informația cum putem ajuta mai multă lume suferindă!

Primăria Ruseștii Noi: „Cine poate oferi o casă nelocuită, spațiu în locuință fraților noștri ucraineni refugiați din urgia focului, rog de urgență să anunțați la acest număr de telefon:0 60 565 699”

Primăria Bardar: „Locuitorii satului Bardar ce au posibilitate și dorință de a ajuta cu hrană, haine, rugăm să vă adresați la primăria s. Bardar. Anuntati-ne și despre posibilitatea de a adăposti familii de refugiați cu copii și fără! Tel: 026837236 – Anticameră     026837238 – Secretar     060480003 – Primar      067500500 – Viceprimar Email: [email protected]

Primăria Molești: „Stimați Moleșteni! Cei care pot primi la ei acasă refugiați din Ucraina, vă rugăm să ne  anunțați la Primărie. Vă mulțumim anticipat. Tel. 026855236, 026855238, 069288965”.

Primăria Nimoreni: „Stimați și dragi locuitori a satului Nimoreni facem Apel către dumneavoastră sa identificăm spații pentru refugiații din Ucraina. Apel care vine și din partea autorităților centrale. Cei care sunt gata să primească refugiați rugăm sa apelați la numărul 026832238”.

Primăria Puhoi: „Cine poate oferi o casă nelocuită, spațiu în locuința refugiatilor ucraineni care fug de urgia focului, rugam să ne anunțați la acest număr de telefon: 060571704 Alexandru. Va mulțumim!”

Primaria Țîpala: „Administrația Publică Locală vine cu rugămintea către locuitorii dră, de a ne solidariza pentru a găzdui refugiați din Ucraina, pentru o perioadă nedeterminată de timp. Vă rog să ne mobilizăm împreună  pentru a oferi un spațiu de trai oamenilor pașnici afectați de urgia războiului. Cine dispune de spațiu, vă rog să contactați direct Primarul, prin orice rețea de socializare, la nr 69037711”.

Primăria Dănceni: „Acum este nevoie să ne mobilizăm și să arătăm solidaritate față de poporul ucrainian. Acum suntem rugați să ne implicăm și să oferim tot suportul celor, care și-au luat lumea în cap și au plecat din calea armelor!În toate localitățile se caută locuri de cazare, dacă aveți posibilitatea să luați familii de refugiați la dvs acasă, sau aveți casa părinților unde nu locuiește nimeni, rugăm să ne contactați în privat, sunt familii întregi, cu copii care pur și simplu nu au unde pleca. Rog să fim solidari și să ajutăm în măsura posibilităților!”

Primăria Ialoveni: „Membrii Coisiei Situații Excepționale a Primăriei Ialoveni se adresează către cetățeni cu următorul apel: cine are posibiltatea că ajute cu cazarea refugiaților să informeze Punctul local de dirijare la următoarele numere de telefon: 069430888, 079939993, 069776337, 069329574, 0268 22484.”

Preotul bisericii „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din  Văsieni, Eugen Sprîncean vine cu același apel „Biserica noastră se solidarizează cu cetățenii ucraineni și se implică în măsura posibilităților pentru a ajuta! Apelați cu drag! 068680109”

În decursul zilei de ieri au fost cazați gratuit la Complexul Turistic Costești 72 de persoane refugiate din Ucraina. Astăzi, 11 din ele au părăsit locația, îndreptându-se în alte țări.

În ultimele 12 ore la trecerea frontierei de stat au fost înregistrate 9 777 de traversări a cetățenilor ucraineni.

 Ministerul Finanțelor anunță că agenții economici și persoanele fizice pot face donații pentru a sprijini poporul ucrainean. Donațiile pot fi făcute prin intermediul unui cont special deschis de Ministerul Finanțelor. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro. Mijloacele financiare acumulate vor fi destinate furnizării asistenței umanitare cetățenilor Ucrainei, afectați de război. 

Amintim că în Ucraina este a doua zi de război după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, că începe „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina, fiind resimțite și la Chișinău.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările