ialovenionline
Ministerul Educatiei 636x318 1

Răspunsul Ministerului Educației privind soarta clasei a X-a din Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Văsieni

26 septembrie 2023
432 vizualizări

Având în vedere deciziile contradictorii ale Consiliului Raional Ialoveni și Direcția Generală Educație Ialoveni, o parte susținând existența clasei de a X-a în Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, și o parte declarându-se împotriva acesteia, IaloveniOnline a solicitat, repetat, poziția Ministerului Educației.

Într-un răspuns pentru redacția noastră, Ministerul Educației spune că:

„Responsabilitatea pentru respectarea Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal(…) aparține organului local de specialitate în domeniul învățământului din Ialoveni, iar deschiderea unei clase de a X-a este permisă doar în situații excepționale, în special atunci când distanța până la școala de alternativă este semnificativă. În cazul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, această instituție nu are la moment nici o clasă de a XI-a și a XII-a. Elevii din aceşti ani fie învață la Liceul Teoretic Ruseștii Noi, fie la alte instituții de învățământ. Distanța dintre Văsieni și Ruseștii Noi este de 6.4 Km și poate fi parcursă în aproximativ 15 minute cu autobuzul. Transportarea elevilor de la Văsieni la Ruseștii Noi, tarifarea orelor pentru profesori este asigurată de către OLSDÎ Ialoveni”.

De asemenea, șeful DGE Ialoveni, Ion Scutaru, spune că acuzațiile ce i se aduc, precum că ar fi comis un abuz, sunt nefondate, și că deciziile sale sunt în conformitate cu legislația în vigoare. Or, acesta spune că aprobarea rețelei școlare aparține organului de specialitate în domeniul învățământului sau Direcției Educației, și nu Consiliului Raional Ialoveni.

„Se permite deschiderea clasei a 10-a doar în situaţii excepţionale, atunci când este mare între instituţiile de învăţământ şi unde nu există posibilitatea de a transporta elevii. Direcţia de învăţământ Ialoveni respectă legea, consiliul raional, în contextul electoral, decide să nu o respecte”, a spus astăzi ministrul Dan Perciun, pentru postul de televiziune TVR Moldova.

„Îndemnul nostru este să respecte legea, prevederile Codului Educației, Metodologia de deschidere a claselor a X-a și, având în vedere că Direcția raională a pus la dispoziție transport, să se purceadă la opțiunea care este legală”, a subliniat ministrul Dan Perciun, pentru Moldova1.

Citește și:

Directoarea liceului din Văsieni: „Nu înțelegem de ce se procedează așa cu noi. Direcția Educație este o subdiviziune a Consiliului Raional, dar unul zice da, altul ba”

Liceul „Dimitrie Cantemir” din Văsieni anunță grevă generală, în urma unei scrisori emise de Direcția Generală Educație


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările