ialovenionline
IaloveniOnline Stadionul Raional Ialoveni

Reconstrucția Stadionului raional Ialoveni: gazon artificial sau natural?

31 mai 2022
2382 vizualizări

Intenția Consiliului Raional Ialoveni de a renova Stadionul raional Ialoveni a divizat ialovenenii în două tabere. După ce ani la rând, cetățenii au solicitat renovarea stadionului, acum, o parte susține ideea proiectului existent care prevede un teren cu gazon artificial, argumentând că întreținerea gazonului natural necesită mult efort și investiții, iar o altă parte cere un teren natural, aducând argumente de ordin ecologic.

IaloveniOnline a contactat specialiști în domeniu și factori de decizie care au încercat să ne explice avantajele și dezavantajele fiecărui tip de teren.

„Avem nevoie să creștem generații de fotbaliști, iar pentru asta e nevoie de o suprafață dreaptă pe orice anotimp”

Valeriu Oloieru este antrenor de fotbal din cadrul Școlii sportive din Ialoveni. Acesta lucrează cu micii fotbaliști pe stadionul raional existent. Antrenorul spune că puțini cunosc ce presupune un teren natural, iar unii oameni comentează și au cerințe din punct de vedere estetic, dar un stadion nu are cerințe de frumusețe ca și un parc, ci trebuie să fie practicabil pentru 6 echipe pe zi. Acesta spune că, în cazul unui antrenament pe un teren natural, pe stadion nu are voie să calce nimeni câteva zile, întrucât iarba are nevoie de reabilitare. În caz contrar – iarba are de suferit și va ajunge distrusă în scurt timp.

„Pentru a te antrena pe un teren natural, trebuie să ai minim trei stadioane. După o sesiune de antrenament, terenul natural are nevoie de o reabilitare de cel puțin 4 zile. Dacă a plouat, atunci și mai mult. Pe de altă parte, un teren artificial poate suporta concomitent 2-3 grupuri.

Pe perioada rece a anului, când sunt ploi, glod, înghețuri, dezghețuri – terenul artificial este totalmente practicabil. Terenul natural este nefuncțional – pe el nu ai voie să calci pentru că e glod, nu mai este iarbă.

La capitolul cheltuieli, inițial la terenul natural se investește mai puțin, iar apoi necesită de zeci de ori mai multe investiții pentru întreținere: apă autonomă, nu din apeduct, ci din fântâni arteziene, cosit – nu cu mașini mici de cosit, ci cu tehnică specială. De două ori pe an trebuie tehnică specială pe care o are doar FMF, Zimbru și Centrul de pregătire al selecționatelor din Vadul lui Vodă, care să însămânțeze, să îmbunătățească starea gazonului. De asemenea, iarba naturală are nevoie de îngrășăminte, trebuie acoperită cu peliculă pe timp de iarnă și multe alte aspecte de mentenanță. Acum o să tăiem lenta și o să fie frumos, dar apoi pe spatele cui o să fie aceste chestii? La un teren artificial, este nevoie o dată la trei sau patru ani de reînnoit rumegușul de cauciuc sau de mai adăugat puțin nisip și asta e tot.

Toți vor teren natural, dar trebuie să înțelegem că acest teren este necesar copiilor și tinerilor care au nevoie de antrenamente, iar aici nu e vorba de o singură grupă. În doi ani acest stadion va fi un dezastru. La moment noi avem nevoie să creștem generații de fotbaliști, iar pentru asta e nevoie de o suprafață dreaptă. Pe terenurile naturale, daca nu le întreții potrivit, ele devin impracticabile. Pe alocuri dispare iarba, se formează boțuri de glod, se denivelează. Apoi golurile trebuie înlocuite cu iarbă crescută special pentru asta. Da, copii se joacă, dar nu vorbim de performanță și vom ajunge la situația care este astăzi. Terenul artificial pe orice anotimp e drept și curat. La fel, dacă vorbim de organizare, liniile pe un teren natural trebuie mereu menținute, iar pentru asta iarăși este nevoie de personal, var, vopsea, motorină sau benzină. Odată cu construcția terenului artificial dispar foarte multe cheltuieli.

În perioada rece a anului, seniorii tot joacă pe terenuri artificiale. Echipele Petrocub se antrenează pe artificial. Fălești are acum teren artificial, Nisporeni au și așa și așa, dar acolo s-a implicat FMF. Daca nu o sa îl întrețină federația, nu știu daca APL are posibilitate de a-l întreține. La Hîncești sunt 4 terenuri naturale și au și unul mare artificial. Dacă prima echipă a făcut miercuri antrenament pe teren natural, până vineri nu intră nimeni pe acel teren. Chiar și la Zimbru, acolo tot au teren artificial pentru toate grupurile. Lumea nu cunoaște detalii și poate crede că pe un teren natural se pot odihni ca în parc, ceea ce nu este adevărat. Terenul artificial preconizat se face pentru a fi folosit pentru antrenamente zi de zi, la intensitate maximă, cu câteva grupe de copii”, spune Valeriu Oloieru.

„Bineînțeles, natural este mai bun, dar va putea fi folosit doar câteva luni și nu mereu”

Potrivit vicepreședintelui raionului Ialoveni, Andrei Eremia, la acest proiect s-a lucrat un an de zile, timp în care au avut loc consultări cu mai mulți specialiști, antrenori și jucători, inclusiv Federația Moldovenească de Fotbal. În urma consultărilor s-a ajuns la un numitor comun – instalarea gazonului artificial.

Bineînțeles, natural este mai bun, pentru că tot ce e natural este mai bun, dar el va putea fi folosit doar câteva luni și nu mereu, pentru că se va deteriora foarte mult. La început este mai costisitor să faci un teren artificial, față de unul natural, însă în timp câștigi. Vom avea un teren artificial, nu din cauciuc, ci cu iarbă artificială acoperită cu nisip cuarțos, care nu elimină colb, nu absoarbe apă”, ne-a spus Andrei Eremia.

Vicepreședintele raionului mai spune că pentru școala sportivă, pentru campionate, turnee, accesul la stadionul renovat va fi în continuare gratuit. Vor avea acces și persoanele care vor dori, spre exemplu să alerge pe stadion. Însă organizatorii privați sau cluburile de fotbal, asociațiile obștești care la rândul lor iau bani de la copii pentru a juca fotbal, vor achita o sumă simbolică pentru întreținerea stadionului.

„Va fi cel mai bun stadion pe care îl va avea raionul”

Stadionul raional va fi cel mai bun pe care îl va avea raionul Ialoveni, exceptând stadionul echipei Sfântul Gheorghe, care este unul privat, și Complexul turistic sportiv Costești, care este mai mult decât un simplu stadion și care încă se află în construcție. Asta ne-a spus Eduard Munteanu, președintele Asociației raional de Fotbal Ialoveni. Potrivit acestuia, un teren natural cere foarte multă cheltuială, iar pe parcursul anilor – foarte multă îngrijire.

Un teren natural are nevoie de îngrășăminte și apă cu o compresie potrivită, cu analizele bune, are nevoie să fie cosit regulat. Dacă nu sunt respectate anumite cerințe, atunci iarba are de suferit.  Noi am optat pentru un teren pe care să poată juca și cei din divizia națională, precum Sfântul Gheorghe, Sheriff, Zimbru, nemaivorbind de divizia A, B, iar asta e posibil pe un teren artificial cu o lățime de 64 m, cum este stadionul raional. Dacă ar fi să facem un teren natural, atunci după standard ar trebui un stadion cu o lățime de 68 m, iar pentru asta trebuie să stricăm tribunele și construcția existentă acolo, lucru care necesită cheltuieli mult mai mari. Ideea de a muta stadionul raional în altă parte – pentru asta iarăși, este nevoie de cheltuieli mult, mult mai mari. La terenul artificial mai avem și o zonă de protecție de 3 m pe lungime, pentru că avem unde să îl lărgim, dar în lățime nu avem”, ne-a spus Eduard Munteanu.

„…de vreo 5 ori mai costisitor”

Am discutat și cu un reprezentant al Federației Moldovenești de Fotbal, care va asigura gratuit Stadionul Raional Ialoveni cu gazon artificial, în valoare de circa 3 milioane de lei.

Întreținerea unui teren natural este undeva de minim 5 ori mai costisitor decât întreținerea unui teren cu gazon artificial. Dar dacă se joacă foarte multe meciuri, mai are loc un meci de rugby sau un concert, sau chiar și deschiderea sezonului sportiv, atunci cheltuielile se ridică și la de peste 10 ori mai mari.

Cel mai mare avantaj al unui teren cu gazon artificial este că se poate juca anul împrejur, 12 luni pe an. Nu cred că Ialoveni își permite un astfel de lux să joace doar pe timp de vară. Da, ideal ar fi un stadion natural, dar am mari dubii că administrația publică locală o să aibă atâția bani pentru a-l întreține. Mai mult, din punct de vedere sportiv, nu are sens ca acolo să fie gazon natural, pentru că pe natural se fac meciuri foarte importante”, spune Sandu Grecu.

Întrebat dacă poate aduce un exemplu de stadion cu teren natural și costul acestuia, reprezentantul FMF ne-a spus: „Sigur, avem un stadion la Nisporeni – 90 de milioane de lei”.

Am contactat, pentru a avea o altă cifră de reper, pe primarul de Hîncești. Potrivit lui Alexandru Botnari, administrația locală cheltuie pentru întreținerea unui teren natural peste 50.000 de lei lunar.

Totodată, am contactat și primarul localității Sărata Galbenă din raionul Hâncești, unde sunt stadioanele pe care joacă și se antrenează clubul de fotbal Petrocub. Potrivit lui Mihai Lozovoi, în localitate sunt două terenuri cu acoperire naturală și un teren cu acoperire artificială. Pentru cele trei, autoritatea publică locală cheltuie în jur de 450.000 de lei anual pentru apă, electricitate și salariile personalului implicat (paznici, deridicători, lucrători de zi). Restul cheltuielilor și le asumă Clubul Sportiv Petrocub.

Directorul „Petrocub”: Estimativ, întreținerea unui gazon natural costă peste 1 milion de lei anual

Ion Rusu, directorul general al Clubului Sportiv Petrocub, ne-a vorbit, de asemenea, despre ce înseamnă un teren cu gazon natural.

Un gazon natural trebuie întreținut. Asta înseamnă angajați permanenți care să aibă grijă de irigare, lucrări de aerare, semănare permanentă și alte lucrări. 60 de tone de apă trebuie zilnic, pentru irigarea unui teren cu gazon natural. Și asta cel puțin 5 zile pe săptămână. Înmulțiți la 44 de săptămâni și la cât costă un metru cub de apă la Ialoveni și o să vedeți cheltuielile doar pentru irigare. Pe lângă asta, trebuie sistem de irigare, dar și sistem de canalizare, care iarăși, costă o grămadă de bani. Gazonului îi trebuie permanent îngrășăminte, și permanent reînnoit. Pentru asta trebuie tehnică specializată, pe care cu siguranță Ialoveni nu o are și care va trebui închiriată.

Estimativ, pentru întreținerea unui teren natural se cheltuie minim 1 milion de lei anual. Uneori și 2 milioane, depinde de mai mulți factori.

Terenul natural este extraordinar, nici nu se pune în discuții. Dar naturalul costă. Dintr-o parte pare că ce-i acolo, ai semănat niște iarbă și gata. Dar cum credeți, dacă și se face teren cu gazon natural, după semănare, când o să puteți juca pe el? După minim 2 ani! Ia undeva doi ani pentru creșterea unui gazon de calitate. Trebuie sa aștepti ca sa se umple spațiul cu iarbă, acolo permanent trebuie să semeni, în lățime, apoi în lungime, apoi pe diagonală. Nu e că ai semanat niste iarbă și gata, poți juca. Iar apoi, menținerea lui este esențială. Dacă nu ai grijă, într-o săptămână el este distrus.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările