ialovenionline
Screenshot 2023 08 08 at 22.35.06

Resturile de la un acoperiș cuprins de incendiu, aruncate la gunoiștea vegetală din Bardar. Primar, către făptaș: „Ce pedeapsă meritați?”

11 august 2023
304 vizualizări

Materialele de la un acoperiș distrus în urma incendiului au fost aruncate ilegal la poligonul din Bardar, unde se permite depozitarea exclusivă a deșeurilor vegetale. Despre aceasta a scris primarul localității, Valeriu Rața, pe pagina oficială a Primăriei, indignat de acțiunile celor care nu țin cont de reguli.

Primarul spune că din resturile rămase în urma incendiului, aruncate la gunoiștea vegetală, se poate vedea că „acoperișul a fost unul de tip nou, modern, după standarde europene, acoperiș calitativ care nu arde, distrus recent”.

„Câteva întrebări către făptași:

– ați auzit despre o astfel de instituție pe nume „Primărie”, care se ocupă de gestionarea localității și de rezolvarea problemelor tuturor locuitorilor?

– atât de greu e să dați un apel la această instituție și să întrebați cum să procedați pentru a nu crea probleme societății, unde se poate de aruncat astfel de deșeuri?

– atât de puțin să vă pese de mediul care vă-nconjoară?

– ce pedeapsă meritați?”, se mai spune în mesajul Primăriei.

Contactat de reporterul IaloveniOnline, primarul spune că nu a fost greu de identificat făptașul, însă scopul postării a fost pentru a scoate în evidență problema aruncării gunoiului în spații nepermise și a sensibiliza opinia publică pentru a nu mai înregistra astfel de cazuri:

„Nu au trebuit cercetări mari ca să ne dăm seama cine e, având în vedere că se știe unde a fost incediu recent. Eu înțeleg că omul a avut suferință, dar nu trebuie să creăm precedente. Eu, ca cetățean, sunt responsabil de tot ce e în ograda mea și de tot ce iese din ograda mea. Omul a explicat că nu el a aruncat și a pasat responsabilitatea pe un om căruia i-a spus să ducă gunoiul cu tractorul. Da, dar explică-i acelui om unde să ducă gunoiul”.

Întrebat dacă făptașul va fi cumva pedepsit, primarul spune că inițial a fost somat să rezolve problema ridicând gunoiul respectiv. „A promis că se duce și ridică tot gunoiul, dar este a treia zi deja și gunoiul tot acolo este. Am vorbit astăzi cu membrii comisiei administrative, probabil pe luni ne vom aduna să vedem ce întreprindem”, spune Valeriu Rața.

Primarul spune că nu este primul caz în care sătenii aruncă gunoiul la întâmplare. În unul din cazuri, făptașul a fost sancționat cu o amendă de 600 de lei.

Amintim că un caz asemănător a avut loc recent în satul Suruceni. Bărbatul care a aruncat gunoi într-un spațiu în care nu se permite depozitarea deșeurilor a fost sancționat cu 2000 de lei.

Menționăm că, de câțiva ani, Primăria Bardar încearcă să separe, la nivel local, deșeurile. Pe lângă un poligon unde sunt depozitate toate deșeurile din localitate, autoritățile locale au organizat depozitarea deșeurilor vegetale separat de cele menajere. Primarul a făcut de mai multe ori apel către locuitorii satului să respecte această regulă, însă, de mai multe ori s-au depistat deșeuri vegetale depozitate laolaltă cu celălalt gunoi.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările