ialovenionline
54 big

Șase preoți, printre care și Alexei Sîrbu din Puhoi au fost caterisiți de Mitropolia Moldovei, după ce au trecut la cea a Basarabiei

26 octombrie 2023
1312 vizualizări

Mitropolia Moldovei a caterisit șase preoți care au părăsit rândurile Bisericii subordonate Patriarhiei Rusiei și au trecut la Mitropolia Basarabiei. Printre cei șase se numără și preotul Alexei Sîrbu, din satul Puhoi. Decizia a fost luată de sinodul BOM, pe 25 octombrie.

„Având în vedere timpul oferit slujitorilor pentru îndreptare şi aducerea pocăinței depline în fața autorităților ierarhic-superioare, şi luând în considerare încălcarea jurământului depus la hirotonie, precum şi pentru părăsirea samavolnică, neîntemeiată şi fără carte canonică a jurisdicției Bisericii Ortodoxe din Moldova, se caterisesc următorii slujitori: protoiereul Ilie Munteanu, protoiereul Alexei Sîrbu, protoiereul Teodor Pelin, protoiereul Vasile Enachi, protoiereul Ioan Gangan şi protoiereul Ioan Solonaru”, anunță site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei.

Potrivit Sinodului, cei șase preoți „nu s-au pocăit” în fața autorităților ierarhic superioare, iar trecerea de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei este o încălcare a jurământului depus la hirotonie.

De asemenea, se menționează că celor șase preoți le vor fi retrase toate distincțiile acordate pe parcursul slujirii preoțești.

Amintim, că la sfârșitul lunii iunie Mitropolia Moldovei, a informat printr-un decret că preotul Alexei Sîrbu din Puhoi „a fost oprit de a oficia cele sfinte, începând cu data de 27 iunie 2023, până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului și revenirea în clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările