ialovenionline
450543847 917383293767060 2336649059034391183 n

Uniunea Europeană a donat R. Moldova 40 de mașini de patrulare. Una a ajuns la Inspectoratul din Ialoveni

11 iulie 2024
149 vizualizări

Uniunea Europeană a predat astăzi 40 de vehicule de patrulare și 100 camere video corporale Inspectoratului General al Poliției (IGP) în cadrul unui proiect finanțat de UE și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova. Donația, în valoare de 710 000 euro, are drept scop consolidarea capacităților poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor care trăiesc în comunitățile locale.

Una din mașini – pentru Inspectoratul de Poliție Ialoveni

img 2572 2 1

Cele 40 de mașini donate de UE vor fi repartizate pe teritoriul țării pentru a consolida capacitățile IGP de a răspunde în timp util la orice situație de urgență.

Una ele a ajuns deja la Inspectoratului de Poliție Ialoveni. Informația a fost confirmată de șeful IP Ialoveni, Alexandru Boubatrân: „Este o Dacia Logan nouă, produsă în 2024. Aceasta va fi repartizată Secției Investigații Infracțiuni”. Comisarul-șef spune că Inspectoratul de Poliție Ialoveni mai are mașini relativ noi, produse în 2016 sau 2018. O altă donație de 3 mașini noi IP Ialoveni le-a primit în anul 2021, în cadrul unui proiect transfrontalier, finanțat de UE.

În total, Inspectoratul de Poliție Ialoveni are în dotare 26 de automobile, dintre care cea mai veche este produsă în 2002.

Ce ține de camere video corporale, IP Ialoveni nu are în dotare niciuna și nici nu a primit vreuna din cele 100 de camere donate de UE, însă urmează să primească, spune comisarul.

Comisar european: Donația de astăzi va contribui la dezvoltarea unei poliții moderne

Ceremonia de predare-primire a celor 40 de mașini și a celor 100 de camere video corporale avut loc la sediul IGP din Chișinău, în prezența Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI, a Ministrului Afacerilor Interne din Republica Moldova, Adrian EFROS, și a Șefului de programe al OIM Moldova, Damien Fresnel.

„Acest generos suport din partea UE, în valoare de 710 000 euro (aproximativ 14,63 milioane lei), este menit să răspundă nevoilor stindente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență (criza refugiaților, securizarea frontierelor, liniile de solidaritate și criza energetică). Acesta va consolida în continuare capacitățile naționale în conformitate cu acquis-ul UE, și va spori încrederea cetățenilor prin dezvoltarea Poliției Comunitare. Donația de astăzi reflectă angajamentele comune UE-Moldova de a spori protecția celor mai vulnerabili, fie ei moldoveni și/sau refugiați, și de a oferi polițiștilor și polițistelor din Moldova cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu solicitant și în continuă schimbare. Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI.

Ministrul Efros: Republica Moldova și-a reafirmat rolul crucial de punte între Uniunea Europeană și Ucraina, facilitând evacuarea și tranzitul în siguranță al persoanelor afectate de conflict. Proiectul nostru continuă să acorde prioritate oferirii unor condiții demne de găzduire, asistență medicală de urgență, protecție și rute de tranzit sigure pentru refugiații ucraineni care caută siguranță și stabilitate. Vă mulțumim pentru cooperarea, angajamentul și colaborarea dumneavoastră acordată pentru a ne consolida încrederea, pentru a oferi sprijin persoanelor care fug de teroare, ca să găsească un refugiu sigur în comunitățile noastre locale.” 

„Republica Moldova a fost o gazdă deosebit de primitoare și receptivă la nevoile umanitare enorme din februarie 2022. Pe măsură ce războiul intră într-o fază prelungită, amploarea nevoilor umanitare rămâne uriașă. Intensificarea măsurilor de gestionare a frontierelor, cu sprijinul financiar generos și continuu al Uniunii Europene, va permite furnizarea de asistență și protecție persoanelor afectate de conflict care traversează frontierele și va asigura garantarea traseelor în condiții de siguranță sunt facilitate prin politici și proceduri bazate pe respectarea drepturilor”, a declarat Damien Fresnel, Șef de Programe OIM Moldova.

Donația a fost efectuată în cadrul proiectului finanțat de UE în valoare de 15 000 000 euro „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și a cetățenilor din țările terțe afectați de conflictul din Ucraina”, ca parte a eforturilor comune ale UE și OIM de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne și agențiile sale specializate în asigurarea căilor pentru migrația legală și securitatea frontierelor, precum și în protejarea drepturilor refugiaților în timpul șederii prelungite în Moldova din cauza războiului desfășurat la scară largă pe teritoriul Ucrainei.

În Europa, Moldova este printre statele care primesc cei mai mulți refugiați care au părăsit Ucraina din cauza războiului. Peste 1,1 milioane de persoane din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 24 februarie 2022, dintre care aproximativ 120 000 încă locuiesc în țară.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările