Violența împotriva femeilor rămâne a fi o tragedie națională
Violența în bază de gen este o problemă răspândită și gravă, care afectează milioane de femei din întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 1 din 3 femei la nivel global a fost supusă violenței fizice sau sexuale de către un partener intim sau de către altă persoană de-a lungul vieții sale. Aceeași situație este semnalată și în Republica Moldova.
Situație alarmantă în societate
În luna aprilie curent, societatea noastră a fost zguduită de moartea Anei-Maria, o tânără de 19 ani dispărută în apropiere de orașul Orhei după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Corpul neînsuflețit al fetei a fost găsit câteva zile mai târziu, cu mai multe semne de tortură. În rezultatul anchetei, a fost reținut și arestat preventiv un bărbat de 45 de ani, care nu-și recunoaște vina și riscă 20 de ani de pușcărie sau detenție pe viață.
Încă un caz de violență extremă a îngrozit lumea la Costești, unde o femeie a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost agresată și rănită de soțul cu care se află în proces de divorț. Bărbatul se află în arest preventiv pentru 30 de zile și este învinuit de tentativă de omor.
Potrivit Inspectoratului de poliție Ialoveni, în anul 2023 pe teritoriul raionului au fost înregistrate 30 de cazuri de violență în familie (inclusiv 2 cazuri de omor intenționat), în scădere comparativ cu 31 de cazuri în 2022 și 35 de cazuri în 2021. Totodată, se atestă o creștere a numărului de cazuri de violență față de copii: de la 4 în 2021 la 7 în 2023. În primele patru luni ale anului curent sunt inregistrate deja 14 cazuri de violență domestică, incusiv un caz de omor.
Tot prin intermediul platformei VreauInfo, Poliția a oferit și o serie de informații în privința modalităților de combatere a violenței în bază de gen.
Este foarte important ca victima să ceară ajutor
În acest context am contactat-o pentru o opinie pe Veronica Cernat-Braghiș, directoarea Asociației Obștești „Casa Mărioarei”, care oferă suport femeilor supraviețuitoare ale violenței. „Violența față de femei este o problemă gravă și complexă, adânc înrădăcinată în normele sociale și culturale care perpetuează inegalitatea de gen. În Republica Moldova, această problemă este cauzată de factori precum stereotipuri de gen, lipsa de educație, influențe economice și stresul familial. Înțelegerea și combaterea acestei probleme necesită un efort colectiv și susținut din partea întregii societăți. Ca specialistă în domeniul violenței domestice, vreau să subliniez cât de crucial este ca femeile care se confruntă cu abuzul să știe că nu sunt singure, că există resurse disponibile care le pot ajuta să evadeze din situații periculoase și să-și reconstruiască viețile.”
Iată câțiva pași esențiali pentru protecția femeilor aflate în dificultate:
Recunoașterea semnelor de abuz: Identificați abuzul fizic, emoțional, sexual sau financiar.
Conștientizarea pericolului: Dacă viața dumneavoastră sau a copiilor dumneavoastră este în pericol, acționați imediat pentru siguranță.
Confidențialitate: Nu dezvăluiți planurile de plecare abuzatorului sau altor persoane care ar putea comunica aceste informații.
Schimbarea parolelor: Protejați-vă conturile de e-mail și rețelele de socializare schimbând parolele.
Documentarea abuzului: Notați detalii despre incidentele de abuz, inclusiv datele și descrierea evenimentelor. Păstrați dovezi vizuale ale leziunilor și stocați toate mesajele, e-mailurile sau notele de amenințare.
Pregătirea unei genți de urgență: Includeți documente importante, bani, chei, medicamente și haine.
Discuția cu organizațiile de suport: Contactați organizații care oferă servicii pentru a avea unde sta în caz de urgență.
Ce putem face ca să ajutăm, atunci când cunoaștem despre o situație de abuz
„Persoanele care sunt martore la un caz sau o situație de abuz față de o femeie ar trebui să contacteze imediat poliția pentru a interveni și a asigura siguranța femeii și a copiilor ei. Deși spiritul civic și intervenția în soluționarea problemelor sociale, în special a celor care implică încălcarea drepturilor omului, nu sunt foarte dezvoltate, s-a observat un progres esențial în ultimii ani.
Este necesar să cultivăm o cultură de zero toleranță față de violența bazată pe gen în toate aspectele societății noastre. Aceasta implică nu doar schimbarea atitudinilor și comportamentelor individuale, dar și implementarea de politici stricte în instituțiile publice și private pentru a preveni și a sancționa orice formă de violență sau hărțuire. Prin implementarea acestor măsuri și prin colaborarea strânsă între autorități, organizații non-guvernamentale și comunitate, putem face progrese semnificative în combaterea violenței împotriva femeilor și în crearea unei societăți mai sigure și mai echitabile pentru toți”, a mai adăugat Veronica Cernat-Braghiș.
Unde semnalăm abuzul și cerem ajutor:
Poliția – 112: Apelați poliția, depuneți o plângere și solicitați un ordin de restricție împotriva abuzatorului.
Telefonul de încredere pentru femei și fete – 08008 8008: Linia de urgență disponibilă 24/7 oferă consiliere și direcționare către servicii de sprijin.
Asociația Împotriva Violenței Casa Marioarei: 022725861 069333261 Oferă asistență socială, consiliere psihologică, suport legal și adăpost temporar.
Și autoritățile mai au mult de lucru pentru combaterea violenței
Noțiunea de femicid, definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen, ar urma să fie introdusă în legislația Republicii Moldova, după apelul public venit din partea mai multor organizații ale societății publice, în contextul cazului tinerei Ana-Maria, găsită moartă la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie.
Discuțiile ample în Parlament au avut scopul de a identifica soluții pentru îmbunătățirea mecanismelelor instituționale de răspuns la cazurile de violență, în bază de gen și de violență în familie. La audieri au participat deputați, reprezentanți ai autorităţilor şi instituţiilor abilitate cu funcţii de prevenire şi de combatere a violenţei în familie, ai organizațiilor societății civile, ai partenerilor de dezvoltare.
Prevenirea este essentială, investind în prevenirea primară prin educație și programe de dezvoltare comunitară care promovează respectul, egalitatea de gen și relațiile sănătoase. Aceste programe pot fi integrate în curriculele școlare și în inițiativele comunitare.
Servicii Holistice: Femeile victime ale violenței au nevoie de servicii holistice care să le abordeze nevoile pe multiple planuri: fizic, psihologic, economic și social. Oferirea de sprijin integrat, care include acces la servicii de sănătate, consiliere psihologică, asistență juridică și oportunități de angajare, este esențială pentru recuperarea completă.
Implicarea bărbaților și băieților: Pentru a combate eficient violența împotriva femeilor, este important să implicăm bărbații și băieții. Ei trebuie să fie parte din soluție, învățând să conteste și să respingă normele toxice de masculinitate.
Susținerea personalului: Cei care lucrează direct cu victimele violenței domestice, cum ar fi consilierii, asistenții sociali și polițiștii, au nevoie de suport emoțional și formare continuă pentru a-și menține sănătatea mentală și a-și îmbunătăți competențele.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.