ialovenionline
54 big

Biserica Ortodoxă din Moldova reacționează după comunicatul Mitropoliei Basarabiei: „Orice admitere a clericilor din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove fără Scrisoare de plecare este necanonică”

1 iulie 2023
879 vizualizări

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a criticat decizia Mitropoliei Basarabiei de al primi în cadrul instituției pe parohul Alexei Sîrbu, din Puhoi, care a părăsit la solicitarea localnicilor Mitropolia Moldovei aderând la cea a Basarabiei. Instituția notează că „în Biserică, coruperea preoților și a credincioșilor nu poate fi numită sub nicio formă proces firesc și natural al lucrurilor, ci dimpotrivă, încălcare a Sfintelor Canoane”, după ce Mitropolia Basarabiei a declarat că „îi primește în jurisdicția ei pe toți clericii și credincioșii care vor să fie sub omoforul Bisericii Neamului”.

„Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove regretă faptul că în Comunicatul de presă emis de către Mitropolia Basarabiei în data de 29 iunie 2023 se vorbește despre canonicitate, dar nu se citează nici un canon al Bisericii Ortodoxe care le-ar justifica primirea clericilor din Mitropolia Chișinăului. Mitropolia Basarabiei consideră că trecerea clerului și a credincioșilor sub jurisdicția dânșilor reprezintă un proces firesc și natural al lucrurilor. În Biserică, coruperea preoților și a credincioșilor nu poate fi numită sub nicio formă proces firesc și natural al lucrurilor, ci dimpotrivă, încălcare a Sfintelor Canoane. Vinderea oricui, ca Isav, pentru o farfurie de linte (Ieșire 25; 29-34), a fost și va rămâne urâciune înaintea lui Dumnezeu. Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei afirmă că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova. Ne întrebăm însă: acest act este justificat și de Dreptul Canonic? Cum poate o entitate bisericească să pună Legislația Țării mai presus de Canoanele Sfintei Biserici”, precizează Mitropolia Moldovei

De asemenea, Mitropolia Moldovei constată că: „deciziile luate de Mitropolia Basarabiei în ultima perioadă de timp au condus la poziționarea sa defavorabilă în raport cu Canoanele Bisericii„. „Orice admitere a clericilor din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove fără Scrisoare de plecare este necanonică și atrage asupra celui ce pleacă toate prevederile canonice, iar clericii care au migrat ar trebui să înțeleagă că datoria Înalt Prea Sfințitului Vladimir este să certe cu blândețe pe cei ce stau împotrivă, ca doar le va da Dumnezeu pocăință spre cunoașterea adevărului și ei să scape din cursa diavolului, de care sunt prinși, pentru a-i face voia”, se arată în comunicat.

Anterior, Mitropolia Basarabiei a venit cu o reacție în urma decretului semnat de Mitropolia Moldovei în care preotul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, a fost oprit de a oficia cele sfinte, începând cu data de 27 iunie 2023, „până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului și revenirea în clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Mitropolia Basarabiei preciza că protoiereul Alexei Sîrbu, fost cleric al Mitropoliei Chișinăului, la dorința comunității, încă din anul 2022 este cleric al Mitropoliei Basarabiei, respectiv al Episcopiei Basarabiei de Sud. „Toate măsurile luate împotriva Preacucerniciei Sale sunt nule și abuzive, el având preoție lucrătoare și putând oficia fără nici o restricție toate sfintele slujbe”.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările