ialovenionline
447041436 856588273175924 1260640581814973638 n

De ce Raionul Ialoveni înregistrează o rată mai mică a locuințelor recenzate față de alte raioane?

5 iunie 2024
807 vizualizări

Raionul Ialoveni continuă să se afle printre raioanele cu o pondere mai mică a locuințelor recenzate în cadrul Recensământului populației și locuințelor 2024. Deși s-a făcut un mic progres, totuși, la finele zilei de 2 iunie, raionul Ialoveni are între 73 și 77% din locuințe recenzate

Am încercat să aflăm de ce Raionul Ialoveni înregistrează o rată mai mică a locuințelor recenzate decât alte raioane. Potrivit responsabilei pe Raionul Ialoveni în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor, Galina Tonu, sunt trei factori ce influențează această rată scăzută:

  1. Unii recenzori au început mai târziu Recensământul

Galina Tonu spune că în unele localități au fost selectați mai greu recenzorii, inclusiv din motive politice: „Noi am întârziat cu o săptămână pentru că am făcut instruire repetat, pentru că au fost schimbați recenzorii, nu se ajungea la un numitor comun privind anumiți recenzori și s-a întârziat procesul”.

2. Unii recenzori au renunțat la funcția lor, alții sunt studenți

Un alt factor care a îngreunat procesul de recenzare este faptul că unii recenzori au refuzat să mai lucreze când au văzut că volumul de lucru este mare. „La Suruceni, de exemplu, a fost problemă. Recenzorii au fost instruiți, apoi au refuzat din motiv ca e mult de lucru. S-au găsit mai greu cine să îi înlocuiască. Au acceptat să fie recenzori niște elevi care merg după lecții și recenzează. Avem și în alte localități recenzori care sunt elevi sau studenți și care spun că acum au de pregătit pentru examene sau pentru tezele de licență, și vor lucra mai intensiv mai târziu”, explică Galina Tonu.

3. Blocurile de locuit sunt mai greu de recenzat

Un alt factor care determină o pondere mică a locuințelor recenzate constituie faptul că blocurile de locuit sunt declarate ca și recenzate către Biroul Național de Statistică atunci când sunt recenzate toate apartamentele dintr-un bloc. „Recenzorii au fost prin blocurile de locuit din Ialoveni, de exemplu, și au recenzat câteva apartamente în care au fost găsiți locatarii acasă. În apartamentele în care nu a răspuns nimeni, recenzorii lasă un bilețel cu numărul de telefon, la care oamenii sunt rugați să sune pentru a conveni o dată și o oră la care recenzorul să vină să îi recenzeze. Unii oameni nu mai sună deloc înapoi, alții sună dar se găsește greu o oră la care ambele părți să fie disponibile. Chiar dacă au fost recenzate jumătate din apartamente, această informație nu ajunge la Biroul Național de Statistică, pentru că va ajunge atunci când vom recenza toate apartamentele în care locuiesc oameni. Până atunci noi le transmitem că blocul cutare este în progres”, explică Galina Tonu.

Acesta este și unul din motivele pentru care orașul Ialoveni are cea mai mică pondere a locuințelor recenzate din Raionul Ialoveni. La sfârșitul zilei de 2 iunie, orașului Ialoveni avea sub 73% din locuințe recenzate, în timp ce alte localități precum Nimoreni, Răzeni sau Cărbuna au deja peste 95% din locuințe recenzate. Cea mai mare pondere o are satul Molești – 100% din locuințe sunt deja recenzate, mai spune Galina Tonu.

O altă problemă pe care o întâmpină recenzorii este faptul că oamenii nu sunt receptivi. „La Costești, de exemplu, avem un recenzor căruia un cetățean i-a spus că dacă mai intră în ogradă îi rupe picioarele. Două sectoare din Costești sunt mai problematice și încercăm cu autoritatea locală să găsim o soluție”, ne-a spus Galina Tonu.

Amintim că Recensământul populației și al locuințelor a început la 8 aprilie și se va încheia la 7 iulie. Recensământul se desfășoară o dată la 10 ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Participarea la recensământ este obligatorie, iar informațiile colectate vor ajuta autoritățile să proiecteze mai bine infrastructura, să modernizeze educația, să îmbunătățească serviciile sociale și de sănătate, precum și o planificare mai eficientă a vieții noastre cotidiene. Datele obținute la Recensământ sub confidențiale și sunt protejate prin lege. 

Citește și: Maia Sandu îndeamnă cetățenii să participe la Recensământ: „Rezultatele vor ajuta statul să distribuie corect resursele”

Deputat: Unele persoane nu declară corect câte persoane locuiesc în locuință. Localitatea va pierde pentru zeci și sute de ani înainte


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările