ialovenionline
poza IaloveniOnline big logo

Îngrădirea accesului la informații de către fostul primar de Costești – în raportul „Justice for Journalists”

4 iulie 2024
339 vizualizări

Fundația internațională „Justice for Journalists” („Justiție pentru jurnaliști”) cu sediul la Londra, Marea Britanie, a publicat Raportul privind atacurile asupra colaboratorilor mass-media din Republica Moldova în anul 2023. Îngrădirea accesului la informații pentru reportera IaloveniOnline de către fostul primar de Costești, Vasile Bortă, este raportat de către Asociația Presei Independete, partenerul Fundației în Republica  Moldova, drept un atac asupra presei. 

Cazul a avut loc în  luna iunie a anului trecut, în care fostul primar a refuzat insistent să ofere jurnaliștilor informații de interes public, care viza proiectele de decizie a unei ședințe a consiliului local.

Nouă ONG-uri din domeniul mass-media au condamnat acțiunile primarului de Costești de îngrădire abuzivă a accesului jurnaliștilor IaloveniOnline la informații de interes public.
Refuzul fostului primar de Costești de a oferi informații reporterei IaloveniOnline a fost inclus în Raportul de țară privind situația drepturilor omului în Republica Moldova pentru anul 2023, raport elaborat de Departamentul de Stat al SUA.

După acest raport, actuala  conducere a primăriei Costești condamnă comportamentul ex- primarului Vasile Bortă și își asumă angajamentul să fie cât mai transparenți și astfel de situații „să nu se mai repete”.  

Raportul „Justice for Journalists” arată o descreștere a numărului atacurilor asupra jurnaliștilor

Screenshot 2024 07 03 at 22.23.18

Potrivit raportului, în 2023 în Republica Moldova au fost identificate 43 de cazuri de atac/amenințare în adresa profesioniștilor din domeniul mass-media, cu 13 atacuri mai puțin decât în anul precedent. În ultimii trei ani în Moldova se înregistrează o descreștere a numărului atacurilor asupra jurnaliștilor, în 2021 fiind documentate 68 de cazuri (la fel ca în 2020), iar în 2022 – 56 de atacuri. 

Autorii raportului au constatat că:  „majoritatea absolută a atacurilor împotriva colaboratorilor mass-media din R. Moldova în anul 2023 au fost atacuri și amenințări non-fizice și/sau în spațiul cibernetic (33 sau 77% din total), inclusiv: intimidarea, presiunea, amenințările cu violență și moarte, discreditarea, atacurile cibernetice și de tip DDoS împotriva platformelor media etc. Din anul 2017, acest tip de atacuri rămân a fi principala metodă de presiune asupra profesioniștilor media din Moldova”, se arată în raport.

Rapoarte de monitorizare a atacurilor asupra jurnaliștilor din mai multe țări din fostul spațiu sovietic sunt publicate începând cu anul 2017.
Raportul privind atacurile asupra colaboratorilor mass-media din Republica Moldova în anului 2023:  ENG, RO.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările