ialovenionline
53836500576 5bb3b5480b k

Termenul  „Femicid” – cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, ar putea fi introdus în legislație

7 iulie 2024
125 vizualizări

Termenul de „Femicid”  reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor și  ar putea fi introdus în legislația Republicii Moldova. Cel puțin asta prevede proiectul de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, inițiativă legislativă a vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 1 din 3 femei la nivel global a fost supusă violenței fizice sau sexuale de către un partener intim sau de către altă persoană de-a lungul vieții sale. Cel mai recent caz ajuns în spațiul public a fost la Costești, unde o femeie a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost agresată și rănită de soțul cu care se află în proces de divorț.

Potrivit proiectului, femicidul va fi definit ca cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, care presupune comiterea infracțiunii de omor intenționat sau vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care a provocat decesul unei femei, din motive de prejudecată în bază de gen. Documentul mai prevede redefinirea noțiunii de violență psihologică, care să cuprindă și violența cibernetică, deoarece utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor agravează vătămarea îndelungată a victimei.

Autoarea proiectului propune includerea în legislație a noțiunilor de violență împotriva femeilor, victimă-copil și victimă-adult. De asemenea, urmează a fi introduse în legislație trei principii de bază: principiul respectării demnității umane, principul respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și principiul celerității. O altă prevedere se referă la crearea unui mecanism de colectare a datelor statistice în domeniul prevenirii  și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. De acest lucru va fi responsabilă Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței. Instituția va mai avea o nouă atribuție – să examineze cereri de la persoane fizice, persoane juridice și instituții publice cu privire la prevenirea sau combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie.

Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a menționat că aceste modificări legislative sunt necesare pentru a combate numărul mare de cazuri de violență asupra femeilor. Parlamentara a mai subliniat că proiectul instituie o serie de modificări pentru a asigura protecția femeilor împotriva tuturor formelor de violență, dar și pentru a promova egalitatea de gen.

Participanții la consultările publice au formulat o serie de recomandări pe marginea proiectului. Propunerile vor fi luate în considerare la definitivarea proiectului de lege, care va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89 000 de femei au fost omorâte din motive de gen, iar 48 800 dintre ele au fost victime ale soților sau partenerilor. Zilnic, cel puțin una din trei femei suferă de violență (fizică, psihologică, sexuală sau economică) din partea partenerului sau a unui membru al familiei.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările