ialovenionline
Consiliiile locale dupa 5 noiembrie 3

INFOGRAFIC. Cum arată Consiliile locale din raionul Ialoveni, după alegerile din 5 noiembrie

15 noiembrie 2023
878 vizualizări

Partidul Acțiune și Solidaritate, partid care guvernează Republica Moldova în acest moment, a câștigat cele mai multe mandate de consilier în localitățile din raionul Ialoveni, conform rezultatelor numărării buletinelor e vot, publicate de Comisia Electorală Centrală. Formațiunea deține majoritatea absolută în 12 localități din raion, iar în alte câteva localități ar putea forma coaliții majoritare cu alte partide sau candidați independenți. 

Este vorba despre: Ialoveni, Cărbuna, Horești, Țipala, Văsieni, Gangura, Puhoi, Costești, Sociteni, Suruceni, Horodca și Dănceni – localități în care PAS deține mai mult de jumătate din mandatele de consilier în consiliile locale.

PDCM deține majoritatea absolută în două localități: Văratic și Cigîrleni, iar în Molești deține 6 mandate din totalul de 13, restul mandatelor fiind deținute de PAS – 4 mandate, CUB – 1 mandat, PSRM – 1 mandat, independenți – 1. 

PSDE deține majoritatea absolută în două localități: Pojăreni și Hansca, iar la Nimoreni ar putea crea o coaliție majoritară cu alte formațiuni. 

LOC deținde majoritate în două localități: Răzeni și Zîmbreni, Platforma DA deține majoritatea în o singură localitate – Mileștii Mici, la fel ca și Partidul Democrația Acasă, care deține majoritatea absolută doar în Ruseștii Noi. 

În alte localități, va fi necesară formarea coalițiilor. La Malcoci, de exemplu, din totalul de 11 consilieri, PAS deține 5 mandate, ca și PSDE, care deține tot 5 mandate, iar un consilier va fi din partea PLDM. O situație similară are loc și la Nimoreni, unde PAS deține 4 mandate, PSDE – 4, Platforma DA – 1 mandat, PLDM – 1, plus un candidat independent. La Ulmu, PAS deține 5 mandate din 13, PSDE – 4 mandate, Democrația Acasă – 1 mandat, Platforma DA – 1 mandat, independent – 2 mandate. La Bardar, PAS deține 6 mandate, LOC – 3, Platforma DA – 2 mandate și doi independenți. 

Amintim, la 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova au fost petrecute alegeri locale generale, în cadrul cărora localitățile și-au ales primarii, consilieri locali și consilierii raionali. În raionul Ialoveni, 22 de primari au fost aleși din primul tur, iar în alte trei localități urmează să aibă loc turul doi al alegerilor. Vezi AICI cum au fost repartizate mandatele în Consiliul Raional Ialoveni.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările