ialovenionline
candidati raionali PSDE

DOC. Cine sunt candidații PSDE (fostul PDM) condus de Ion Sula la funcția de consilier în Consiliul Raional

30 septembrie 2023
989 vizualizări

ACTUALIZARE: Partidul Politic Partidul Social Democrat European din Moldova (PSDE) a înaintat 33 de candidați la funcția de consilier în Consiliul Raional Ialoveni, pentru alegerile din 5 noiembrie 2023. Consiliul electoral al circumscripției electorale raionale nr. 21 (CECE 21) a aprobat listele actualizate cu candidații la funcția de consilier în Consiliul Raional Ialoveni. Partidul PSDE este fostul Partid Democrat din Moldova (PDM), a cărui președinte a fost ales Ion Sula. 

Conform tragerii la sorți, PSDE va fi al doilea în buletinul de vot.

Vezi și cine sunt candidații înaintați de CUB, PSRM, LOC, PDCM, PAS, Platforma DA.

Din cei 33 de candidați propuși pe lista PSDE, 14 sunt femei și 19 bărbați.

Primul pe listă este Ion Sula. Acesta a fost ministru în două guverne din partea Partidului Liberal Democrat, de două ori șef la Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor și candidat din partea PDM la scrutinul electoral din 2019 în circumscripția 37, Răzeni, Ialoveni. După scrutinul parlamentar în care nu a intrat în Parlament, s-a retras în afacerile pe care le gestiona familia sa. Din 2019, el a fost consilier local în satul Costești, pe lista PDM-ului. Ion Sula a fost ales noul președinte al fostului PDM, redenumit Partidul Social Democrat European în decembrie 2022. 

Al doilea pe listă este primarul satului Nimoreni, Andrei Covali, care deține și funcția de  Președinte a Asociației Primarilor din localitățile raionului Ialoveni, urmat de Lilian Carmanu. El a deținut funcția de primar al comunei Mileștii Mici și președinte a raionului Ialoveni. Pe timpul pe când era primar, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că Lilian Carmanu a admis un conflict de interese când a contractat servicii de la firma soacrei sale. Carmanu a deținut și funcția de vicepreședintele Organizației PDM a raionului Ialoveni.  

Cu numărul 4 pe listă este profesorul Gimnaziului Malcoci, Mihail Ermurachi.

Pe locul 7 este primara de Hansca, Elena Moșneguțu, care candidează pentru un nou mandat, urmată de Oleg Mereacre din Costești, care a deținut funcția de vicepreședinte și de președinte interimar al raionului, pe lista Partidului Democrat din Moldova. În perioada 2019-2023 a fost ales consilier local pe lista PDM-ului în Consiliul local al satului natal Costești. Pe când era președinte interimar, acesta s-a remarcat prin scrisoarea scrisă și transmisă președintelui Județului Dâmbovița prin care îl îndeamna să nu mai vină în Moldova la evenimentele planificate de Centenarul Unirii. Tot el a fost unul dv intre cei cinci susținători și membri ai PDM care au  aruncat curcanii în curtea Președinției, la acțiunea de protest de mare amploare din 9 iunie 2019 din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), după ce PSRM și PAS au semnat un acord temporar de formare a unei noi majorități parlamentare care urma să răstoarne guvernarea democrată de pe scena politică de la Chișinău.

În listă se mai regăsește Lozovanu Nicolae- şef la Substația de Asistență Medicală Urgentă Ialoveni, Chicerman Anatolie – primarul de Pojăreni, Petrea Natalia – fosta primară de Costești. 

lista finala candidati raionali PSDE 1
lista finala candidati raionali PSDE 2
lista finala candidati raionali PSDE 3 1

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările